Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ecuadoria terrorisoi meksikolaisten kartellien johtamat huumesodat

Suurten kokaiinin tuottajien Kolumbian ja Perun aiemmin verrattain rauhallisesta naapurimaa Ecuadorista on tullut rikollisjengien taistelukenttä mittelössä huumekaupan herruudesta, sanovat asiantuntijat ja viranomaiset.

Väkivalta on raakaa ja näkyy monin tavoin: Autopommeista, joukkomurhista vankiloissa ja silloilta roikkuvista ruumiista on tullut lähestulkoon arkipäivää. Kaduilta on löytynyt irtileikattuja päitä.

Eteläamerikkalaisesta 18 miljoonan asukkaan maasta, joka oli pitkään vain huumekaupan läpikulkumaa, on tullut järjestäytyneen rikollisuuden turvasatama, kertoo entinen armeijan tiedustelupäällikkö Mario Pazmino uutistoimisto AFP:lle.

– Räjähdykset ja salamurhat välittävät kauhun viestiä siitä, että he – ei poliisi – pitävät aluetta hallussaan, hän sanoo.

Vuonna 2020 Ecuadorissa takavarikoitiin kolmanneksi eniten kokaiinia heti Kolumbian ja Yhdysvaltojen jälkeen YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston mukaan. Sen osuus oli 6,5 prosenttia maailman kokonaismäärästä.

Maan satamista kuljetetaan vuosittain satojatuhansia kiloja kokaiinia ympäri maailmaa. Suurin osa viedään Yhdysvaltoihin ja Belgiaan.

Vuonna 2019 Ecuadorin tiedustelupalvelu arvioi raportissaan, että ainakin 26 rikollisjengiä taisteli huumemarkkinoiden hallinnasta. Nyt viranomaiset arvioivat luvun nousseen. Monet rikollisryhmistä tekevät yhteistyötä meksikolaisten kartellien kanssa.

Samalla kun huumekauppa kiihtyy, tekee niin myös muu rikollisuus.

Maan sisäministeriön mukaan Ecuadorissa murhattiin vuonna 2021 14 henkeä 100 000 asukasta kohti, mikä oli tuplasti edeltävään vuoteen verrattuna.

Epäonnistunut huumeiden vastainen työ innoitti meksikolaisia kartelleja

2000-luvun alkupuolella Ecuadorissa aloitettiin tiukka kampanja kokaviljelmien hävittämiseksi. Kokapensaan lehti on kokaiinin pääraaka-aine.

Kampanja kuitenkin epäonnistui: aina, kun viranomaiset onnistuivat tuhoamaan viljelmiä, tuottajat yksinkertaisesti vaihtoivat aluetta ja aloittivat alusta. Vuosikymmentä myöhemmin maassa on ennätysmäärä kokaviljelmiä.

Maan epäonnistunut huumeiden vastainen politiikka rohkaisi meksikolaisia kartelleja laajentamaan toimintaansa Ecuadoriin – kuten ne olivat jo aiemmin tehneet Kolumbiassa.

Huumekauppiaiden rahanpesua on helpottanut se, että Ecuadorin virallinen valuutta on ollut vuodesta 2000 Yhdysvaltain dollari. Samalla paikalliset rikollisryhmät olivat helpon rahan toivossa valmiita yhteistyöhön meksikolaisten kartellien kanssa.

Huumesotia käydään niin kaduilla kuin vankiloissa

Viranomaisten mukaan maan rikollisryhmissä on jopa 25 000 jäsentä, kun poliiseja maassa on 50 000. Huumekartelleja pyöritetään usein vankiloista käsin, mikä johtaa siihen, että jengien välisiä sotia käydään myös vankiloiden sisäpuolella.

Reilun vuoden sisällä vankiloissa on nähty useita huumesotiin liittyviä joukkomurhia. Helmikuusta 2021 lähtien eräässä vankilassa on kuollut huumesotien seurauksena jopa yli 400 vankia.

Viranomaiset voimattomia kartellien edessä

Ecuadorin sisäministeri Patricio Carrillon mukaan vuoden 2021 alusta lähtien maassa on takavarikoitu noin 300 000 kiloa huumeita. Silti viranomaiset eivät pysy kartellien kasvavan toiminnan perässä.

Alle 30 prosenttia maan satamien ja lentokenttien kautta kulkevista huumeista saadaan takavarikoitua, vaikka viime vuonna takavarikoitiinkin ennätysmäärä, 210 000 kiloa.

– Maahan saapuu vuosittain noin 700 000 kiloa kokaiinia naapurimaista Kolumbiasta ja Perusta, Pazmino sanoo.