Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Zelenskyi syyttää Amnesty Internationalia Venäjän valtionterrorin anteeksi antamisesta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tuomitsi torstai-iltaisessa puheessaan ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin, joka kritisoi raportissaan Ukrainan asutuskeskuksiin sijoittamia sotilaskohteita.

Zelenskyin mielestä Amnesty yritti armahtaa "terroristivaltio" Venäjän ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille.

Amnestyn mukaan Ukrainan joukot ovat vaarantaneet siviilien turvallisuuden perustamalla sotilastukikohtia asutusalueille, mukaan lukien kouluihin ja sairaaloihin.

Ihmisoikeusjärjestö vaati, että Ukraina noudattaa kansainvälistä oikeutta ja suojelee siviilejä.

Amnesty kuitenkin totesi, että Ukrainan rikkomukset "eivät oikeuta Venäjän summittaisia hyökkäyksiä, jotka ovat surmanneet ja haavoittaneet lukemattomia siviilejä".

Venäjä aloitti hyökkäyssotansa Ukrainassa helmikuun lopulla. Hyökkäyksen alun jälkeen Ukrainassa on kuollut yli 5 000 siviiliä YK:n ihmisoikeusviraston mukaan.

Ukrainalainen vilja pääsi matkaan satamista

Kolme ukrainalaista viljaa kuljettavaa laivaa ovat päässeet lähtemään Ukrainan satamista, kertoi uutistoimisto AFP perjantaina.

YK ja Turkki neuvottelivat heinäkuussa sopimuksen Ukrainan ja maahan hyökänneen Venäjän kanssa ruokakuljetusten turvaamiseksi meritse.

Ukraina sanoi aiemmin tällä viikolla, että maassa on 16 laivaa lähtövalmiina. Perjantaina lähteneet laivat kantavat AFP:n mukaan 57 000 tonnia ukrainalaista viljaa.

Ukrainan ruokakuljetusten katkeaminen sodan vuoksi nosti ruoan hintaa voimakkaasti, mistä erityisesti köyhät maat ovat kärsineet.

Kolme laivaa ovat matkalla Turkkiin, Irlantiin ja Britanniaan.

---

Lähteenä käytetty myös uutistoimisto AFP:tä.