Yön uutiskooste | Sadealue liikkuu tänään itäiseen Suomeen ja Lappiin, Israelin armeija kertoo iskeneensä hävittäjillä Gazaan, Egypti yrittää neuvotella rauhaa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS: Solidiumin sijoituspäällikkö läheisineen tuomittiin sisäpiiririkoksesta – saivat lievemmät rangaistukset tunnustettuaan rikokset

Valtion sijoitusyhtiö Solidiumin sijoituspäällikkö sekä tämän puoliso on tuomittu ehdollisiin vankeusrangaistuksiin arvopaperimarkkinarikoksesta, kertoo Helsingin Sanomat. Lisäksi heidän isänsä saivat sisäpiiritiedon väärinkäytöstä tuhannen ja kolmentuhannen euron sakot.

Helsingin käräjäoikeuden keväällä antaman tuomion mukaan sijoituspäällikkö kertoi puolisolleen sekä sukulaisille sisäpiiritietoa kuudesta eri pörssiyhtiöstä, joiden osakkeita tai johdannaisia he ostivat.

Kaikki syytetyt tunnustivat tekonsa ja he saivat siksi lievemmät vankeus- ja sakkorangaistukset.

Kuoleman kohtaaminen voi tehdä lapsen pelokkaaksi, vihaiseksi tai kipeäksi

Lapset voivat reagoida sukulaisen tai muun tutun kuolemaan monin eri tavoin. Hyvin pieni lapsi ei ymmärrä kuoleman merkitystä, mutta aistii läheistensä surun ja tarvitsee turvallista syliä ja lohdutusta. Alle kouluikäiset lapset eivät ymmärrä vielä kuoleman lopullisuutta, kerrotaan Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Kuolema usein näkyy jollakin lailla lapsen leikeissä. Hyvin tavallista on myös se, että lapsella herää suuri pelko omasta tai vanhemman kuolemasta.

Lapsi saattaa olla itkuinen ja alakuloinen tai saada herkästi raivonpuuskia. Osa lapsista reagoi fyysisesti esimerkiksi pääsäryllä, vatsakivulla tai keskittymisvaikeuksilla.

Kaikenikäisten lasten turvallisuudentunnetta voi vahvistaa sylin ja läheisyyden kautta. Läheisen kuolemasta kannattaa kertoa mahdollisimman totuudenmukaisesti ja konkreettisesti, jotta lapsi ei jää oman mielikuvituksensa varaan.

Sadealue liikkuu tänään itäiseen Suomeen ja Lappiin

Sadealue liikkuu tänään eteläisemmän Suomen yli Lappiin ja maan itäosaan. Eiliseen verrattuna merkittävä ero on se, ettei tänään todennäköisesti synny tornadoja ja trombeja, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Sen sijaan Ilmatieteen laitos varoittaa monin paikoin rankkasateista ja rajusta ukonilmasta. Varsinkin suurilla järvialueilla voi tuulla rajusti.

Tämän päivän jälkeen sää viilenee koko maassa, ja maan etelä- ja keskiosiin ennustetaan 16–20 astetta. Pohjoiseen on luvassa hieman enemmän vesisadetta ja 10–15 astetta.

Alkuviikolla on taas luvassa tavanomaisempaa kesäsäätä, jolloin lämpötilat ovat 20 asteen paikkeilla.

Egypti yrittää neuvotella rauhaa Gazaan Israelin iskujen jälkeen

Egypti yrittää neuvotella rauhaa uusimmassa konfliktissa Israelin ja palestiinalaisten välillä.

Egyptiläinen turvallisuusviranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että Egyptin pyrkimykset rauhoittaa tilannetta ovat olleet käynnissä heti Israelin hyökkäyksen jälkeen.

Israel iski perjantaina Gazan alueelle ja tappoi Islamilainen Jihad -järjestön komentajan sekä 15 ihmistä, mukaan lukien viisivuotiaan lapsen.

Islamilainen Jihad vastasi ampumalla raketteja Israelin puolelle.

Gazan aluetta hallitseva Hamas on pysynyt erossa väkivaltaisuuksista toistaiseksi, mutta osallistuu neuvotteluihin. (Lähde: AFP)

Israelin armeija kertoo iskeneensä hävittäjillä Gazaan

Israelin armeija kertoi virallisella Telegram-kanavallaan maan ilmavoimien iskeneen uusiin kohteisiin Gazassa.

Armeijan mukaan ilmavoimien suihkuhävittäjät iskivät kohteisiin, joissa armeijan mukaan valmistettiin raketteja ja kranaatinheittimen kranaatteja.

Israelin armeijan mukaan kyse oli Islamistinen Jihad -järjestön raketinvalmistuskohteesta.

Viestin yhteydessä oli videoita kahdesta ilmaiskusta.

Uuden iskun kuolinuhreista ei ole toistaiseksi tietoa.

Iskut ovat jatkoa perjantain hyökkäykselle.

Salaliittoteoreetikko Alex Jones joutuu maksamaan vielä 45,2 miljoonaa dollaria lisää korvauksia

Eilen yli neljän miljoonan dollarin korvauksiin kunnianloukkauksesta velvoitettu äärioikeistolainen salaliittoteoreetikko Alex Jones joutuu maksamaan vielä 45,2 miljoonaa dollaria rangaistusluonteisia maksuja lisää, teksasilainen valamiehistö on päättänyt.

Jones käy oikeutta väitettyään valheellisesti Sandy Hookin koulusurmissa kuolleiden lasten vanhempien osallistuneen tragedian lavastamiseen. Jones levitti vuosia valheellisia salaliittoteorioita Infowars-valemediansa kautta.

Jones on osallisena kahdessa muussakin oikeudenkäynnissä, joissa Sandy Hookin uhrien omaiset vaativat korvauksia. (Lähde: AFP)

Nicaraguan mellakkapoliisi piirittää katolisen piispan kotia

Nicaraguassa poliisin mellakkajoukot piirittävät toista päivää katolisen piispan Rolando Alvarezin pappilaa.

Poliisi on estänyt piispaa lähtemästä kirkkoon pitämään messuaan, mutta piispa lähetti messun suorana Facebookin kautta.

Alvarez tuomitsi ennen piiritystä viranomaiset näiden suljettua viisi radiokanavaa hänen hiippakunnassaan.

Nicaraguan itsevaltaisen presidentin Daniel Ortegan mukaan katolisen kirkon piispat ovat mukana opposition protesteissa. Hän on syyttänyt mielenosoittajia kirkkojen käyttämisestä kasarmeina.

EU on tuominnut hallinnon mielivaltaiset medioiden lähetysten sulkemiset. (Lähde: AFP)

Arsenalin Martinelli puski Valioliiga-kauden avausosuman, "Tykkimiehille" vierasvoitto

Jalkapallon Englannin Valioliiga alkoi perjantaina, kun lontoolaisseurat Crystal Palace ja Arsenal kohtasivat Palacen kotikentällä Selhurst Parkilla. Arsenal selviytyi ottelussa voittajaksi maalein 2–0.

"Tykkimiehet" siirtyivät ottelussa 1–0-johtoon 20. minuutilla Gabriel Martinellin maalilla. Osuma syntyi erikoistilanteesta, kun kulmapotku annettiin taka-alueelle, josta Oleksandr Zinchenko jatkoi pallon päällään maalille. Sieltä Martinelli puski pallon vapaasti maaliin Palacen maalivahdin Vicente Guaitan torjuntayrityksestä huolimatta.

Arsenalin 2–0-maali syntyi 85. minuutilla, kun Bukaya Sako keskitti pallon maalille, mutta Palacen puolustaja Marc Guehi puski pallon epäonnisesti omaan maaliin.

Naisten seiväshyppy ja 400 metrin kilpailut sähköistävät Kalevan kisojen päivän

Yleisurheilun Kalevan kisojen kolmannen päivän ohjelmaan Joensuussa kuuluvat esimerkiksi naisten seiväshypyn ja miesten sekä naisten 400 metrin juoksun loppukilpailut. Kisapäivä päättyy kello 20.30 naisten 100 metrin aitajuoksuun.

Miehet aloittavat aamulla kello 9.30 10-ottelun, jonka avauslajina on 100 metrin juoksu. Aamupäivän kisatarjonnassa on myös esimerkiksi naisten moukarinheiton karsinta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut