Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Fortum kertoo tarjonneensa Meri-Porin voimalaa seuraavan tehoreservikauden kilpailutukseen, Energiavirasto ei ole vielä tehnyt päätöksiä

Energiayhtiö Fortum on tarjonnut Meri-Porin voimalaa seuraavan tehoreservikauden kilpailutukseen, kerrotaan STT:lle Fortumin viestinnästä.

Energiavirasto ei ole vielä tehnyt hankintapäätöstä siitä, mitkä voimalat toimivat tehoreservijärjestelmän kapasiteettina seuraavalla marraskuussa alkavalla kaudella. Asiantuntija Henri Hämäläinen kertoi STT:lle torstaina, että valinnat on tarkoitus tehdä elokuun loppuun mennessä. Tarjouskilpailu oli avoinna heinäkuun lopulle saakka.

Tehoreservin tarkoituksena on turvata sähkön huoltovarmuutta. Tehoreserviin varatut voimalaitokset varautuvat tuottamaan sähköä, jos markkinaehtoinen sähköntuotanto ei riitä kattamaan kulutusta, kerrotaan Energiaviraston tiedotteessa.

Kesäkuun lopussa päättyneellä kaudella Meri-Porin kivihiilivoimala oli tehoreservissä.

Edellisellä kaudella tehoreserviin kuuluivat myös Naistenlahti 1 Tampereella ja Kymijärvi KT Lahdessa.

Edellisen kerran käytettiin yli kymmenen vuotta sitten

Tehoreserviin hankittu kapasiteetti ei osallistu normaalisti sähkömarkkinoille, ja se otetaan käyttöön vasta siinä vaiheessa, kun kaikki markkinaehtoisesti tarjotut resurssit on otettu käyttöön.

Torstaina illalla elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi Iltalehdessä, että korkean sähkön hinnan vuoksi osa tehoreservistä olisi perusteltua ottaa käyttöön. Lintilän mukaan asiaa käydään läpi ennen elo-syyskuun vaihteessa järjestettävää hallituksen budjettiriihtä.

Meri-Porin voimalaitos oli osa tehoreserviä vuodesta 2017, ja Fortumin verkkosivujen mukaan sen toiminta on mitoitettu ainoastaan lyhytaikaiseen käyttöön. Jos voimala tulee valituksi tehoreserviin, edessä on mittava vuosihuolto.

Tehoreservilaitokset eivät voi osallistua markkinoille tehoreservikauden aikana, mutta sen jälkeen ne voivat vapaasti osallistua markkinoille.

Edellisen kerran tehoreserviä on käytetty Suomessa talvella 2009–2010.

Tehoreservin määräksi marraskuussa alkavalle vuoden jaksolle on päätetty 600 megawattia.

Suomen Sähkönkäyttäjien toimitusjohtaja syytti Fortumia voimalan seisottamisesta

Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n (ELFI) toimitusjohtaja Pasi Kuokkanen syytti Fortumia torstaina Iltalehdessä siitä, että se seisottaa Meri-Porin kivihiilivoimalaa pitääkseen sähkön hintaa korkealla.

Jos Meri-Porin voimalaitos tulisi markkinoille, niin se alentaisi merkittävästi sähkön hintaa Suomessa, Kuokkanen arvioi.

Omistajaohjauksesta vastaava ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kertoi Iltalehdelle torstaina, että hän pyytänyt Fortumilta selvitystä asiassa.

Kuokkanen sanoo, että Meri-Porin seisottaminen on Fortumilta tietoinen ratkaisu.

– Ja se ratkaisu on Fortumille taloudellisesti todennäköisesti erittäin kannattava. Ja se on sitten meiltä kaikilta sähkönkäyttäjiltä pois, Kuokkanen epäilee.

Suurin kivihiilivoimala

EU:n energiamarkkinoiden toimintaa koskeva asetus kieltää markkinamanipulaation maakaasun ja sähkön tukkumarkkinoilla. Suomessa markkinavalvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriön alainen Energiavirasto.

Johtava asiantuntija Lasse Pollari Energiaviraston markkinavalvonnasta sanoo Iltalehdessä, että voimalaitoksen pitäminen poissa markkinoilta tilanteessa, jossa voimalaitoksen ajaminen on taloudellisesti kannattavaa, saattaa kertoa markkinamanipulaatiosta.

Hän ei kerro, onko käynnissä Fortumia koskevaa tutkintaa markkinamanipulaatiosta.