Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Guterresin mukaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan sähkö on ukrainalaista – Venäjä ei saa eristää voimalaa Ukrainan sähköverkosta

YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin mukaan Venäjä ei saa eristää Zaporizhzhjan ydinvoimalaa ukrainalaisesta sähköverkosta. Venäjä valtasi voimalan maaliskuussa.

Guterresin mukaan on itsestään selvää, että voimalan tuottama sähkö on ukrainalaista sähköä. Tätä periaatetta täytyy täysin kunnioittaa, hän sanoo. Pääsihteeri puhui Odessan satamakaupungissa Ukrainan eteläosassa tänään.

Ukrainalaistietojen mukaan Venäjän joukot suunnittelevat Zaporizhzhjan ydinvoimalan eristämistä ukrainalaisesta sähköverkosta. Asiasta kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Viime viikkoina voimalan alueelle on kohdistunut useita iskuja, joista Ukraina ja Venäjä ovat syyttäneet toisiaan. Tilanne on herättänyt pelkoja mahdollisesta ydinonnettomuudesta.

Venäjä ei ole suostunut ydinvoimalan demilitarisoimiseen

Venäjä on kieltäytynyt kansainvälisistä vaatimuksista demilitarisoida Zaporizhzhjan ydinvoimala. Ukrainan ydinvoimayhtiö Energoatomin ja Ukrainan sotilastiedustelun mukaan Venäjä on sen sijaan valmistautunut järjestämään ydinvoimalalla laajamittaisen "provokaation".

Tällä viikolla sekä Ukraina että Venäjä ovat syyttäneet toisiaan provokaatioiden valmistelusta laitoksessa.

Ydinvoimalan vapauttamista venäläisistä joukoista on vaatinut muun muassa Ukrainassa vieraileva YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

BBC:n mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut keskustella Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Erdogan vieraili torstaina Lvivissä Länsi-Ukrainassa. Erdogan on kertonut Turkin olevan huolissaan Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanteesta.

– Emme halua toista Tshernobyliä, hän sanoi torstaina.

Brittitiedustelu: Venäjä yrittänee pakottaa Ukrainaa pitämään mahdollisimman paljon joukkojaan Harkovassa

Koillis-Ukrainassa sijaitsevan Harkovan kaupungin keskiviikkoisissa Venäjän ilmaiskuissa kuoli ainakin kaksitoista siviiliä, sanotaan Britannian tiedustelupalvelun tuoreimmassa tilannekatsauksessa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi aiemmin Telegram-tilillään, että harkovalaisen asuinrakennuksen täysin tuhonneelle keskiviikon iskulle ei ollut mitään oikeutusta ja että isku kertoi vain hyökkääjien voimattomuudesta.

Harkova on ollut jatkuvan tulituksen kohteena Venäjän hyökkäyksen alusta saakka, vaikka rintamalinjat alueella ovatkin liikkuneet viime kuukausina vain vähän.

Tilannekatsauksessa uskotaan Venäjän yrittävän pakottaa Ukrainaa pitämään yhä mahdollisimman paljon joukkojaan Harkovan alueella, jotta Ukraina ei pääsisi tekemään vastahyökkäyksiä muilla rintamilla.

Ukrainan toiseksi suurin kaupunki Harkova sijaitsee vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta. Harkova on pahoin tuhoutunut, koska se sijaitsee useimpien Venäjän käyttämien tykistöjen kantaman sisällä. Tulitus on aiheuttanut suurta tuhoa eri puolilla kaupunkia.

Britannian tiedustelupalvelun mukaan Venäjä pitää verrattain vähän joukkoja Harkovan alueella. Venäjän sotatoimien painopiste on keskittynyt viime aikoina Ukrainan etelä- ja itäosiin.

ISW: Ukrainassa kumpikaan puoli ei vallannut alueita päivän aikana

Yhdysvaltalainen sotatutkimusinstituutti ISW arvioi, että Ukrainan sodassa torstain aikana Venäjä ei vallannut yhtään uutta aluetta eikä Ukraina yhtään aluetta takaisin.

Kyse on ensimmäisestä kerrasta yli kuukauteen, kun ISW arvioi, että rintamalinjat eivät ole liikkuneet lainkaan.

Uusimmassa arviossaan torstaina aamuyöllä Suomen aikaa ISW kertoi venäläisten yrittäneen edetä useampaan kertaan Itä-Ukrainassa Bahmutin kaupungin sekä Bilohorivkan kylän suunnalla. ISW:n arvion mukaan Venäjän armeija on yrittänyt hyökkäyksillä saada haltuunsa T1302-moottoritien etenemisensä mahdollistamiseksi.

ISW kertoi raportissaan myös venäläisten lähteiden raportoimista torstaiyönä Krimillä tapahtuneista "tuntemattomista räjähdyksistä". Brittilehti Guardianin mukaan ainakin neljä räjähdystä olisi raportoitu Krimillä olevan Belbekin lentotukikohdan lähellä.

Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla tapahtuneita räjähdyksiä ei kuitenkaan ole toistaiseksi vahvistettu.

ISW:n arvion mukaan Venäjän sotilasjohto on menettänyt luottamustaan Krimin turvallisuuteen Ukrainan joukkojen tehtyä viime aikoina iskuja Krimillä sijaitseviin venäläisiin sotilaskohteisiin.

YK:n Guterres vierailee Odessassa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on jatkanut tänään vierailuaan Ukrainassa. Guterres on vieraillut tänään Odessan satamakaupungissa ennen kuin jatkaa matkaansa Turkkiin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Guterresin torstaina Lvivissä Länsi-Ukrainassa. Zelenskyi ja Guterres keskustelivat muun muassa Zaporizhzhjan ydinvoimalan turvallisuustilanteesta sekä viljan vientikuljetuksista Ukrainasta.

Guterresin matka Odessaan liittyy YK:n alaisen Maailman ruokaohjelman WFP:n viljahankintoihin Ukrainasta. Ensimmäinen YK:n hankkima viljalasti lähti tiistaina Pivdennyin satamasta kohti Djiboutia Itä-Afrikassa, mistä vilja lähetetään Etiopiaan.

Ukraina ilmoitti torstaina, että yhteensä 25 viljalaivaa on päässyt lähtemään Ukrainasta viemään viljaa Mustanmeren kautta maailmalle.