Teollisuuden uudet tilaukset laskivat heinäkuussa 5 prosenttia viime vuoden heinäkuuhun verrattuna, kertoo Tilastokeskus.
Sen sijaan työpäiväkorjattu teollisuustuotanto kasvoi vielä heinäkuussa 2,8 prosenttia vuoden takaisesta, sillä taustalla on vahva nousu alkuvuoden aikana. Kausitasoitettu teollisuustuotanto supistuikin jo 2,4 prosenttia kesäkuuhun verrattuna.
Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan teollisuuden luvut kertovat Suomen teollisuuden kärsivän vähitellen kysynnän heikkenemisestä.
– Venäjän kanssa käyty kauppa on romahtanut, talouskasvu hyytyy maailmanlaajuisesti ja inflaatio sekä nousevat korot rasittavat kotimaista kysyntää, Kuoppamäki kirjoittaa kommentissaan.
Hän huomauttaa, että EK:n luottamuskyselyn perusteella teollisuuden tilauskanta on kuitenkin ollut hyvällä tasolla, mutta nyt se on supistumassa.
Hänen mukaansa talouden ennakoivat mittarit ovat heikentyneet, energiakriisi koettelee koko Eurooppaa ja nousevat korot jarruttavat taloutta entisestään.
Kuoppamäki arvioi, että taantuma näyttää todennäköiseltä Suomessa. Työvoimapula auttaa edelleen pitämään kotitalouksien tilannetta vakaana, mutta työmarkkinoiden tilannekin saattaa heiketä hieman.
– Edessä on edellistä kylmempi taloustalvi, hän ennustaa.
Uudet tilaukset supistuivat eniten metalliteollisuudessa
Uudet tilaukset supistuivat eniten metalliteollisuudessa, jossa tilaukset vähenivät lähes 12 prosenttia. Sen sijaan kemianteollisuudessa tilaukset kasvoivat yli 13 prosenttia. Paperi- ja kartonkituotteissa tilaukset lisääntyivät yli viisi prosenttia.
Vuoden takaiseen verrattuna tuotanto kasvoi eniten metalliteollisuudessa, jossa tuotanto lisääntyi kuusi prosenttia. Eniten tuotanto väheni elintarviketeollisuudessa, jossa takapakkia tuli lähes viisi prosenttia.
Kesäkuuhun verrattuna teollisuustuotanto kasvoi eniten kaivostoiminnan ja louhinnan toimialalla, lähes seitsemän prosenttia. Tuotanto laski eniten sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, jolla tuotanto väheni vajaat kuusi prosenttia.