Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläishistorioitsija arvioi, miksi Putin aloitti hyökkäyssodan – "Hän oli kyllästynyt"

Venäläinen historioitsija ja kulttuuritutkija Alexander Etkind arvioi Venäjän hyökänneen Ukrainaan, koska presidentti Vladimir Putin oli kyllästynyt.

Pietarissa syntynyt, Venäjästä ja sen historiasta useita kirjoja kirjoittanut Etkind puhuu asiasta Radio Free Europe / Radio Libertyn haastattelussa.

– Historioitsijat kirjoittavat tästä aiheesta varmasti paljon keskenään ristiriidassa olevia kirjoja. Käsitykseni on yksinkertainen: Hän oli kyllästynyt. Tämä sota syntyi tylsyydestä. On eri tapoja sanoa, että se johtui tyytymättömyydestä, kunnianhimosta tai tunteesta, että tämä olisi hänen viimeinen tilaisuutensa saavuttaa jotain tärkeää ja sankarillista, Etkind toteaa.

Etkind käsittelee haastattelussa muun muassa Venäjän hallinnon filosofista historiaa ja pyrkimyksiä irrottaa maa nykymaailmasta. Hän kutsuu Venäjän hallinnon pakkomiellettä Ukrainaan fetissiksi.

– Fetissi on nyt laajentunut Krimin ulkopuolelle. He piirtävät karttoja ja keskustelevat strategiasta, mutta heidän todellinen fetissi on Ukraina, ja se liittyy revansismiin (menetettyjen maa-alueiden takaisin saamiseen), Etkind sanoo.

– Puhutaan uudesta valloituksesta, menneiden asioiden uudesta hallinnasta. Se on kuin hylätyn kumppanin pakkomielteiset tunteet, jotka on koettu kerran tai monta kertaa ja ne halutaan tuntea uudelleen.