Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjällä pohditaan tuote-etikettien muuttamista mustepulan vuoksi – saattavat surkastua ja jättää kertomatta ostajalle olennaisia tietoja

Länsimaiden Venäjälle asettamista talouspakotteista aiheutuva pula tuotepakkauksista ja musteesta voi johtaa kauppojen tuote-etikettien surkastumiseen Venäjällä. Asiasta uutisoivat muun muassa Newsweek ja venäläinen talouslehti RBK.

Venäjän varapääministeri Viktorija Abramtsenko nimittäin kehotti Venäjän teollisuus- ja kauppaministeriön kanssa toimivaa virastoa Rosstandartia tarkastelemaan tuote-etikettien vaatimuksia RBK:n mukaan.

Venäjän hallinto pyysi raportoimaan 22. heinäkuuta mennessä, mitä tietoja tuotteen valmistuspaikasta, parasta ennen -merkinnästä ja viimeisestä käyttöpäivästä kertovissa etiketeissä vaaditaan.

Elintarvikealan ammattiliiton Rusprodsojuzin toiminnanjohtaja Dmitri Vostrikov kertoi RBK:lle heinäkuussa, että tuotemerkintöjen pienentäminen ei vähentäisi kuluttajille suunnattua tietoa ja että tuotetietojen vaatimukset "pysyvät".

Kansainvälisen kuluttajajärjestöjen liiton (Konfop) hallituksen puheenjohtaja Dmitri Janinin sanoi tiistaina RBK:lle, että tietojen, kuten valmistuspaikan, pois jättäminen rikkoisi kuluttajansuojan lakia.

Hänen mukaansa kustannuksia voitaisiin leikata muuttamalla etikettien suunnittelua ja musteen käyttöä. Valmistajat voisivat myös etsiä uusia sääntöjä, joiden avulla tietoja voitaisiin pimittää kuluttajilta.

Rosstandartin mukaan valmistajat voisivat pienentää etiketin kokoa antamalla osan tuotetiedoista QR-koodin kautta.