Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Izjumin haudoista kaivetaan ruumiita kaksi viikkoa, sanoo kaupungin pormestari – ukrainalaisministeriön mukaan suurin osa jo esiin kaivetuista ollut siviilejä

Izjumin kaupungista löydetyn joukkohautapaikan vainajien esiin kaivaminen jatkuu noin kahden viikon ajan, arvioi kaupungin pormestari Valeri Martshenko ukrainalaiskanavan haastattelussa.

Asiasta uutisoi muun muassa Ukrainskaja Pravda -lehti.

Syyksi pitkälle aikataululle pormestari sanoi hautojen suuren määrän. Izjumin joukkohautapaikalle on arvioitu haudatun yli 400 ihmisen ruumiit.

Pormestarin mukaan kaikki esiin kaivetut ruumiit lähetetään jatkotutkimuksiin Harkovaan.

Ukrainan sisäministeriön mukaan Izjumin haudoista on nostettu noin 60 ruumista viime päivinä, uutisoi Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform. Sisäministeriön mukaan niistä kaksi kolmesta on ollut siviilejä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vertasi lauantai-iltaisessa puheessaan Venäjän hirmutekoja natsien vastaaviin.

– He eivät tee ihmisistä saippuaa tai nahasta lampunvarjostimia. Toiminta ei ole koko Euroopan laajuista, mutta periaatteet ovat samat, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyi sanoi monissa Izjumista esiin kaivetuissa ruumiissa olleen kidutuksen merkkejä.

– Kidutus on ollut laajamittaista Venäjän miehittämillä alueilla. Natsit tekivät myös näin, Zelenskyi sanoi.

Ukrainalaisten vastahyökkäys lähestymässä Hersonia

Venäjä ja Ukraina syyttivät sunnuntaina toisiaan taisteluista Hersonin kaupungissa maan eteläosassa. Venäjä valtasi Hersonin heti sodan alussa, mutta ukrainalaisten vastahyökkäys on lähestymässä kaupunkia.

Venäjän valtiollisessa mediassa esitettiin lauantaina kuvattua videota, jossa on käynnissä tulitaistelu kahden panssariajoneuvon ympärillä lähellä Hersonin rautatieasemaa.

Venäjän Hersoniin asettama hallinto kertoi myöhemmin "tuhonneensa" hyökkääjät.

– Hersonin keskustassa oli yhteenotto kaduilla partioivien Venäjän asevoimien sotilaiden ja tuntemattoman ryhmittymän välillä, hallinnon Telegram-viestissä sanottiin.

Ukrainan asevoimien eteläisen armeijakunnan edustajan Natalia Gumeniukin mukaan kyseessä olivat "miehittäjien provokaatiot, joilla he pyrkivät vahingoittamaan Ukrainan asevoimien mainetta".

Ukrainan presidentin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan tulitaistelut kertovat "Venäjä-mielisten ryhmittymien kasvavista jännitteistä Ukrainan armeijan joukkojen lähestyessä".

Venäjän asettamaan hallintoon kuuluvan Kirill Stremousovin mukaan kaupungissa oli sunnuntaiaamuna rauhallista.

– Ukraina yritti tuloksetta hyökätä. Emme halua sanoa, että kaikki on jouhevaa eikä Hersonin alueella ole ongelmia, mutta kaikki tulee olemaan hyvin, Stremousov väitti.

Venäjä iskee siviilikohteisiin

Venäjä on kiihdyttänyt ohjusiskujaan siviilikohteita vastaan kuluneen viikon aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan. Kohteisiin isketään, vaikka sillä ei todennäköisesti ole mitään välitöntä sotilaallista vaikutusta, puolustusministeriö arvioi.

Venäjä on tulittanut ohjuksilla muun muassa sähkönjakeluverkkoa ja Inhuletsjoen patoa,

Koska Venäjän joukot ovat kärsineet tappioita rintamalinjan taisteluissa, Venäjä todennäköisesti laajentaa niiden kohteiden määrää, joihin se on valmis iskemään horjuttaakseen ukrainalaisten ja maan hallinnon moraalia, puolustusministeriö jatkaa.

Yle: Satelliittikuvien mukaan Venäjä siirtänyt kalustoa Pietarista Ukrainaan

Venäjä on haalinut hyökkäyssotaansa Ukrainassa runsaasti ilmatorjuntaohjuksia jopa Pietarista asti, kertoo Yle. Ylen hankkimat satelliittikuvat paljastavat esimerkiksi, että Pietarin luoteispuolella Terijoen alueella Karjalankannaksella sijaitsevasta tukikohdasta on hävinnyt kesän aikana paljon ampumalavetteja ja ohjuksia.

Ylelle satelliittikuvia analysoinut sotilasasiantuntija, majuri evp. Marko Eklund uskoo ohjuskaluston hävinneen nimenomaan siksi, että Venäjä on tarvinnut ohjuksia hyökkäyksessään Ukrainaa vastaan.

Suurin osa Pietarin alueen ilmatorjuntaohjuksista kuuluu uuteen ilmatorjuntaohjusjärjestelmään. Pääosa niistä on yhä jätetty suojaamaan Pietaria. Eklundin mukaan on todennäköisintä, että siirretty kalusto liittyy ensisijaisesti vanhaan järjestelmään.

------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP