Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän kansalaisten kulku turistiviisumilla Schengen-alueelle Baltian maiden ja Puolan kautta loppuu

Venäjän kansalaiset eivät voi kulkea turistiviisumeilla Baltian maiden tai Puolan kautta Schengen -alueelle tästä päivästä lähtien. Matkustamista rajoitetaan turisti- ja liike-elämän tarkoituksessa. Humanitaarisista tai perhesyistä matkustaminen on yhä sallittua.

Kieltoa on perusteltu turvallisuushuolilla. Baltian maiden ja Puolan antamassa ilmoituksessa muistutetaan, että rajan yli kulkevien venäläisten joukossa voi olla ihmisiä, joiden tavoitteena on heikentää maiden turvallisuutta.

Maat myös huomauttavat, että Euroopan rajan valvonta vie huomattavasti resursseja.

Suomi on nyt Venäjän ainoa naapurimaa, jonka kautta venäläiset pääsevät turistiviisumilla EU-alueelle. Kaakkois-Suomen rajavartioston yleisjohtaja Taneli Repo kertoi viikonloppuna STT:lle sähköpostitse, että rajaliikenteen ei arvioida lisääntyvän merkittävästi.

Suomi kiristi venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää syyskuun alusta lähtien, mutta ei ole kieltänyt niitä kokonaan. Tiukennukset eivät ole Revon mukaan vielä vaikuttaneet rajanylittäjien määrään.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi toivoo EU-tasoisia ratkaisuja ja käytäntöjä venäläisten turistiviisumien kieltämisestä.