Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläislaulaja Alla Pugatshova kapinoi hallintoa vastaan: ”Nimetkää minutkin ulkomaan agentiksi”

Suomalaistenkin rakastama laulaja Alla Pugatshova (73) hermostui Venäjän hallintoon ja kapinoi sen ulkomaan agentti-nimityksiä. Miljoona ruusua -laulusta Suomessa muistettu Pugatshova pyytää Venäjän hallintoa nimeämään hänetkin ulkomaan agentiksi.

Venäjän ulkoministeriö nimesi perjantaina laulajan miehen Maksim Galkinin ulkomaan agentiksi.

Pugatshovan mies on kritisoinut toistuvasti Venäjän toimia Ukrainassa. Pugatshovan mukaan Venäjällä niin ikään tunnettu juontaja ja koomikko Galkin on ”kunnon mies ja Venäjän patriootti”.

– Pyydän teitä rekisteröimään minut rakkaan kotimaani ulkomaiseksi agentiksi, sillä olen solidaarinen miestäni kohtaan.

Pugatshova kuvaa miestään rehelliseksi ja isänmaalliseksi henkilöksi, joka haluaa kotimaalleen rauhallista elämää.

– Hän haluaa sananvapautta ja loppua kuvitteellisille tavoitteille, jotka tekevät maastamme hylkiön ja kansalaistemme elämästä raskaampaa.

Ulkomaan agentiksi nimeäminen oli aiemmin kansallinen häpeäpaalu, joka hankaloitti elämää. Ulkomaan agentin pitää esimerkiksi kertoa kaikessa viestinnässään olevansa ”ulkomaan agentti”. Tällaisten maassa rakastettujen megatähtien myötä nimitys uhkaa muuntua liki vitsiksi.

Aiemmin nimityksen sai, jos esimerkiksi sai rahoitusta ulkomailta ja osallistui politiikkaan. Pikku hiljaa kynnys ulkomaan agentiksi leimaamiseen on alentunut.

Venäjällä on kriminalisoitu myös sanan ”sota” käyttäminen maan hyökkäyksestä Ukrainaan. Siitä pitää käyttää nimitystä ”sotilaallinen erikoisoperaatio”.

Pugatshova ei ole ainoa venäläistaiteilija, joka on joutunut hankaluuksiin kritisoituaan maan johdon toimia. Esimerkiksi venäläisten suuresti rakastama rokkari Juri Shevtshuk pidätettiin kun hän kritisoi keikkansa lopuksi Ufassa maan toimia.

Shevtshuk sanoi keväällä esimerkiksi, että ”isänmaa ei ole presidentin perse, jota pitää nuolla”. Rokkari toi esiin maan väestön köyhyyden ja muistutti, kuinka ”isänmaa on köyhä mummo, joka myy asemalla kasviksia”. Uutissuomalainen on uutisoinut asiaa aiemmin esimerkiksi täällä.

Shevtshukin tuomiota pompoteltiin Ufan ja Pietarin välillä ja hänet tuomittiin lopulta sakkoihin.

Pugatshova otti ulkomaan agentti-asiaan kantaa Instagram-tilillään. Venäjällä Instagram on nimetty "äärijärjestöksi".

Pugatshovan postauksesta uutisoi esimeriksi talouslehti RBK. Tähden kannanotto on herättänyt laajaa huomiota Venäjällä.