Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi pyytää komissiolta yhteistä suositusta – rajalta käännytettävät venäläiset maahantulokieltoon tai viisumi kumottava

Suomi vetoaa Euroopan komissioon, jotta Schengen-alueen rajojen viisumikäytännöt yhtenäistetään. Suomi haluaa Schengen-maille yhteisiä suosituksia siitä, että ne maat, jotka estävät Venäjän kansalaisten maahanpääsyn rajallaan samalla joko mitätöisivät tai kumoaisivat kyseisen henkilön viisumin tai asettaisivat tämän maahantulokieltoon.

Jos rajalta käännytettävän Venäjän kansalaisen viisumi kumottaisiin tai hänet asetettaisiin Schengen-järjestelmässä näkyvään maahantulokieltoon, toiset jäsenvaltiot voisivat estää henkilön maahanpääsyn omalla rajallaan. Näin estettäisiin samoilta henkilöiltä mahdollisuus yrittää pääsyä Schengen-alueelle jonkin muun maarajan tai lentoreitin kautta.

Ulkoministeriön mukaan Suomi pitää tärkeänä toimia EU:n yhteisen linjan aikaansaamiseksi Venäjän viisumirajoitusten osalta.

– Schengen-järjestelmän säilyvyyden turvaamiseksi haluaisimme, että tähän tulee selkeämmät ohjeet, sanoi konsulipäällikkö Jussi Tanner toimittajille taustatilaisuudessa tiistaina.

Tannerin mukaan vaarana on järjestelmän hajoaminen, jos kansallisesti aletaan käynnistää kovin erilaisia toimenpiteitä.

Yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty Rajavartiolaitokselta täydensi, että vaikka Suomi estäisi Baltian maiden ja Puolan tavoin venäläisten pääsyn maahan, lentoreitti ei menisi kiinni.

– Henkilö voisi lentää vaikka Frankfurtiin ja tulla sieltä Helsinkiin. Ilman viisumin kumoamista ja maahantulokieltoa, ilman yhteistä linjaa, meillä on itse asiassa takaovi auki, vaikka etuovea pönkätään paaluilla ja nauloilla kiinni. Sen takia Schengenissä yhteinen lähestymistapa on rajanäkökulmasta tärkeä, hän sanoi.

Kansallinen pakotelainsäädäntö selvityksessä

Maanantaina ulkoministerikokouksessa Suomi esitti, että turistiviisumit tulisi ottaa Euroopan unionin yhtenäisyyden vahvistamiseksi EU:n pakotteiden piiriin. Toistaiseksi asialle ei ole ollut Tannerin mukaan riittävästi kannatusta, mutta tilanne on muuttunut myös muualla EU:ssa.

– Ehkä se tässä vähitellen valkenee yleisemminkin, että meillä on korostunut tarve päästä yhteisiin ratkaisuihin, Tanner sanoi.

Ulkoministeriö selvittää parhaillaan hallituksen elokuisen linjauksen mukaisesti kansallista pakotelainsäädäntöä.

– Selvitys on kesken, ja siinä on isoja periaatteellisia kysymyksiä, kuten se, että tämän tyyppistä kansallista pakotelainsäädäntöä ei ole, Tanner sanoi.

Tanner ei kuitenkaan usko, että pakotelainsäädäntö ehtisi valmistua tällä hallituskaudella.

Tannerin mukaan voimassa olevan kansallisen lainsäädännön nojalla ei ole mahdollisuuksia mennä pidemmälle maahantulon rajoittamisessa. Tämä perustuu oikeuskansleri Tuomas Pöystin arvioon.

Suomen rajan kautta EU-alueelle

Baltian maat ja Puola sulkivat maanantaina rajansa venäläisiltä turistiviisumimatkaajilta. Venäjän kansalaisten kulku Viron, Latvian, Liettuan sekä Puolan kautta Schengen-alueelle ei siis enää onnistu. Kieltoa on perusteltu turvallisuushuolilla, jotka liittyvät rajan yli kulkeviin venäläisiin.

Suomi kiristi venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää tuntuvasti tästä kuusta alkaen, mutta ei ole kieltänyt venäläisturisteilta viisumeita kokonaan. Tämä on herättänyt kritiikkiä paitsi oppositiossa myös hallituspuolueiden edustajien keskuudessa.

Ulkoministeriö tulkitsee, että Schengen-säännöt eivät salli venäläisten maahantulon pysäyttämistä kokonaan.

Esimerkiksi Viron hallitus teki ratkaisunsa omaan lainsäädäntöönsä pohjautuen.

Tanner: Olisi hyvä testata, onko kansallinen laki mahdollinen

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä on jättänyt lakialoitteen ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että kaikilta hyökkäyssotaa käyvien kolmansien maiden kansalaisilta voitaisiin evätä pääsy Suomeen kokonaan. Päätöksen tekisi valtioneuvosto ulkoministeriön valmistelusta presidenttiä ja EU:n komissiota kuultuaan.

– Baltian maat ja Puola ovat laittaneet rajansa kiinni venäläisiltä, ja meillä on ilmeisesti nyt lainsäädännöllinen ongelma, kun pääministerikin on sanonut, että tahtotila on olemassa, Kärnä sanoo.

– Nyt on peräänkuulutettu EU-ratkaisuja. Ymmärrän kyllä hyvin. Ne olisivat paras ratkaisu tähän tilanteeseen, mutta kyllähän meidän omassa lainsäädännössämme täytyy myös tällainen menettely olla, että tämä päätös voidaan tietyillä reunaehdoilla tehdä, hän kertoo.

Kärnän mukaan allekirjoituksia on kertynyt muun muassa hänen omasta puolueestaan sekä oppositiopuolueista. Keskustasta lakialoitteen ovat allekirjoittaneet esimerkiksi Hanna Kosonen, Jouni Ovaska, Joonas Könttä ja Mikko Savola.

Kansanedustajille on annettu aloitteeseen allekirjoitusaikaa ensi maanantaihin saakka.

Tanner kommentoi Kärnän lakialoitetta sanomalla, että olisi järkevää testata, onko kansallisen lain säätäminen mahdollista, varsinkin EU-oikeuden näkökulmasta.

– Jotain lainsäädäntöä tarvitaan, sillä meillä ei ole tällä hetkellä oikeusperustaa, joka riittäisi merkittävään rajoittamiseen.

Kansalaisaloite kerää nimiä vauhdilla

Viisumikiellosta on tehty myös kansalaisaloite, joka kerää allekirjoituksia nyt vauhdilla. Allekirjoituksia oli kertynyt tiistai-iltaan mennessä 34 000, kun esimerkiksi vielä perjantaina luku oli alle 12 000. Jotta aloite etenee eduskunnan käsittelyyn, sen on kerättävä 50 000 allekirjoitusta.

Heinäkuun lopulla tehdyssä aloitteessa vaaditaan, että hyökkäyssotaa käyvien maiden kansalaisten pääsy Suomeen estetään epäämällä uusien viisumien myöntäminen ja peruuttamalla jo myönnettyjä viisumeja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ei tiistaina kommentoinut viisumiasiaa STT:lle.