Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli tuhat otettu kiinni liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa Venäjällä, kertoo kansalaisjärjestö

Venäjällä jo yli tuhat ihmistä on otettu kiinni presidentti Vladimir Putinin ilmoittamaa osittaista liikekannallepanoa vastustavissa mielenosoituksissa, kertoo kansalaisjärjestö OVD-info.

Kansalaisjärjestön mukaan mielenilmauksia on ollut ainakin 38 kaupungissa. Kyseessä ovat järjestön mukaan laajimmat mielenosoitukset sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

OVD-info pitää kirjaa kiinniotetuista ja yrittää auttaa heitä.

Uutistoimisto AFP:n Moskovan keskustassa olevien toimittajien mukaan mellakkapoliisi otti kiinni ainakin 50 ihmistä. Pietarissa taas mielenosoittajia otettiin kiinni yksitellen.

– Tulin tänne osallistuakseni mielenosoitukseen, mutta näyttää siltä, että kaikki on jo pidätetty. Nykyhallinto on tuominnut itsensä ja tuhoaa nuorison, sanoi 60-vuotias Aleksei, joka ei suostunut kertomaan sukunimeään.

– Tulin tänne kertoakseni, että vastustan sotaa ja liikekannallepanoa. Pelkään itseni ja veljeni puolesta, perusteli opiskelija Oksana Sidorenko.

Putin kertoi aiemmin keskiviikkona puheessaan liikekannallepanosta, joka koskee noin 300 000:ta reserviläistä.

Lenn ot pois Venäjältä täyttyivät Putinin ilmoituksen jälkeen

Lentolippujen kysyntä pois Venäjältä näyttää kiihtyneen sen jälkeen, kun Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona.

Uutistoimisto AFP:n mukaan keskiviikon lennot muun muassa Armeniaan, Kazakstaniin ja Georgiaan myytiin loppuun.

Turkin valtion lentoyhtiö Turkish Airlines puolestaan kertoi, että lennot Venäjältä Turkin suurimpaan kaupunkiin Istanbuliin on myyty loppuun lauantaihin asti.

Venäläiset eivät tarvitse näihin maihin matkustamiseen viisumia, ja niihin ylipäätään vielä pääsee lentäen Venäjältä.

EU-maat ovat lopettaneet lennot Venäjälle sen jälkeen, kun maa käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa. Lisäksi muun muassa Baltian maat ovat asettaneet venäläisille viisumikiellon.

"Kuinka lähteä Venäjältä" suosittu Googlen hauissa

Lisäksi hakuyhtiö Googlen datan mukaan venäläisten haut "lentolipuille" ja "lennoille" tuplaantuivat sen jälkeen, kun Putin aloitti puheensa koskien liikekannallepanoa. Myös kysely "kuinka lähteä Venäjältä" on ollut Googlen hauissa tavanomaista suositumpi.

Moscow Timesin mukaan venäläislentoyhtiö Aeroflot on ilmoittanut, että sitä ei ainakaan toistaiseksi ole kielletty myymästä lippuja 18–65-vuotiaille miehille.