Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin puhui eilen myös Novgorodissa mahtipontisesti: ”Sivilisaatiomme on erityinen ja alkuperäinen”

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona mahtipontisen puheen myös Novgorodissa. Kun aamulla julkaistiin hänen puheensa osittaisesta liikekannallepanosta, hän oli todennäköisesti jo vähintään matkalla Novgorodiin.

Novgorod on hyvin vanha, 800-luvulta juontava, Luoteis-Venäjällä, noin neljän tunnin junamatkan päässä Pietarista sijaitseva kaupunki. Putin piti Novgorodissa Venäjän valtion 1160-vuotisjuhlille omistetun puheen. Puheen mukaan Venäjän ”sivilisaatio on erityinen ja alkuperäinen”.

– Meillä on yksi isänmaa. Taistelemme vapautemme, suvereniteettimme ja kulttuurisen identiteettimme puolesta. Puolustamme näitä arvoja esi-isiemme ja jälkeläistemme nimessä, Venäjän suuren historian ja tulevaisuuden vuoksi, Putin puhui. Puheesta kertoi Telegramissa venäläislehti RBK.

Novgorodissa oli aikoinaan varhaista demokratiaa, kunnes se liitettiin Moskovan suuriruhtinaskuntaan. Novgorod oli Kiovan Venäjän suurimpia kaupan keskuksia.

Iivana Julman isän aikana Venäjä alkoi muodostua valtiona ja hajanaiset suuriruhtinaskunnat yhdistyä Moskovan alle. Novgorodin rahvas halusi liittyä Moskovaan, mutta ylimystö ei. Iivana Julma kosti tämän ja tuhosi paljon väestöä Novgorodin alueella. Näistä asioista Putin ei tosin ilmeisesti puheessaan maininnut mitään.

Sen sijaan Putin kehui myös Leninin, Stalinin ja Nikolai II:n toimia:

– He muun muassa tekivät Venäjästä suurvallan, Putin väitti.

Ilmeisesti Putin ”unohti”, että Nikolai II:n aikana Venäjä kärsi nöyryyttäviä tappioita sodissa. Kenties Nikolai II:n rauhanomaisten mielenilmausten väkivaltainen tukahduttaminen sen sijaan oli Putinin mielessä hyvänä tekona? Nikolai II:n valta loppui vallankumoukseen ja hänen perheensä murhattiin.

Ehkä hänen hengen nostattamiselleen on myös tarvetta, että Venäjä saa kasattua aikomansa 300 000 sotilasta Ukrainaan. Useimmilla on siellä sukulaisia, eikä sotaan lähtö venäläisittäin hyvästä palkkiosta huolimatta kenties kiehdo.