Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orpo vakuutti kokoomuksen kykenevän säästöihin – asumistuen uudistus "välttämätön"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo lupaa puolueen olevan valmis ryhtymään töihin valtiontalouden tasapainottamiseksi tulevilla vaalikausilla. Hän sanoi puheenjohtajapäivien puheessaan, että budjetin 80 miljardin euron loppusummasta löytyy säästettävää, kun budjettikirjaa käydään läpi momentti momentilta.

Suurista menokohteista hän nosti esille asumistuen, joka on lyhyessä ajassa noussut 1,5 miljardiin ja kasvaa yhä. Paisuneista menoista eivät Orpon mukaan ole hyötyneet pienituloiset, vaan kiinteistöjen omistajat ja "kojamot", eli suuret vuokra-asuntoyhtiöt.

Orpon mukaan kokoomus on ennenkin antanut näyttönsä siitä, että se kykenee säästöihin silloin, kun se on välttämätöntä.

– Iiro Viinanen ja Sauli Niinistö laittoivat itsensä likoon vahtivuoroillaan, (Juha) Sipilän hallituksessa tasapainotimme taloutta neljän miljardin kovalla säästökuurilla, Orpo muisteli puheessaan.

Hallituksen "tuhlaajapuolueiden" pitäisi Orpon mukaan kysyä itseltään, miten valtion menojen ja tulojen pysyvä epäsuhta ratkaistaan.

– Vai aikovatko he vain seurata katseella, kun hyvinvointimme murenee, Orpo moitti.

Hän arvioi, että julkisen talouden tasapainottamiseen tarvitaan kaksi vaalikautta, joiden aikana sopeutetaan noin miljardin euron edestä vuodessa.

Asumistukien lisäksi myös ympäristölle haitalliset yritystuet on syytä kammata läpi tarkasti.

Missä SDP:n kasvureseptit?

Leikkauksien lisäksi Orpo peräsi kasvun vauhdittamista ja kehui kokoomuksen tuloksia Sipilän hallituksen valtiovarainministeripuolueena.

– Velkaantuminen painettiin lähes nollaan, ja julkinen talous saatiin lähes tasapainoon. Samaan aikaan maahan syntyi 140 000 uutta työpaikkaa määrätietoisten uudistusten myötä, Orpo sanoi.

Hän kyseli, onko nykyisellä pääministerillä ja SDP:llä muita keinoja tarjota kuin veronkorotukset.

– Kuulisin mielelläni Sanna Marinilta SDP:n keinot talouskasvun aikaansaamiseksi, menojen suitsimiseksi ja talouden tasapainottamiseksi. Onko niitä, Orpo tiukkasi.