Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa havaittu haitallista vieraslajia rohmutokkoa ensimmäistä kertaa – uhkaa muuta vesilajistoa

Suomessa on havaittu ensimmäistä kertaa haitallista vieraslajia rohmutokkoa, kertoo Luonnonvarakeskus. Ahvenkaloihin kuuluvaa lajia löydettiin kesän lopulla Varsinais-Suomesta lammesta, jonne sitä oli levitetty ilmeisesti tahallaan.

Rohmutokko ei ole Luonnonvarakeskuksen mukaan haitallinen ihmisille, mutta se on vaaraksi muille Suomessa asuville vesilajeille. Kala on tehokas saalistaja, ja se voi olla erityisen haitallinen samassa vesistössä eläville sammakkoeläimille. Sen lisäksi se kilpailee samasta elintilasta ja ravinnosta muiden kalalajien kanssa.

Kala sietää hankalia elinolosuhteita ja pystyy lisääntymään tehokkaasti.

Rohmutokon tarkkaa havainnointipaikkaa ei kerrota julkisuuteen lajin levittämisriskin vuoksi. Kalalajin maahantuonti, hallussapito ja ympäristöön päästäminen on Luonnonvarakeskuksen mukaan laitonta.

− Kartoitamme parhaillaan, millaisia jatkotoimia rohmutokkoesiintymän löytyminen aiheuttaa, kertoo kalastusbiologi Juhani Salmi Varsinais-Suomen ely-keskuksesta tiedotteessa.

Rohmutokko on alun perin kotoisin Koillis-Kiinan, Korean ja Venäjän Kaukoidän alueilta. Se on säädetty haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella.