Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomaalaistaustaiset nuoret käyttävät enemmän päihteitä kuin suomalaisnuoret – havainnot perustuvat kouluterveyskyselyyn

Nuoren syntyperä vaikuttaa rahapelaamisen ja päihteiden käytön yleisyyteen, arvioi Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry. Havainnot perustuvat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämään kouluterveyskyselyyn.

Noin neljännes ulkomaalaistaustaista 8–9-luokkalaisista pojista käyttää tupakkatuotteita päivittäin, ja vajaa viidennes juo alkoholia viikoittain.

Suomalaistaustaisista pojista tupakkatuotteita käytti päivittäin kahdeksan prosenttia ja alkoholia viikoittain neljä prosenttia.

Myös kannabiksen ja muiden laittomien huumeiden käyttö on yleisempää ulkomaalaistaustaisilla pojilla.

Kouluterveyskyselyn tulokset ovat samansuuntaiset myös rahapelaamisen osalta. Lähes kolmannes 8–9-luokkalaisista ulkomaalaistaustaisista pojista pelaa rahapelejä, kun samanikäisistä suomalaistaustaisista pojista pelaa vain noin kuusi prosenttia.

Nuorten hyvinvointia pyritään tukemaan järjestön mukaan tarjoamalla heille mielekästä tekemistä, ystäviä ja onnistumisen kokemuksia.

– Näitä niin sanottuja suojaavia tekijöitä vahvistamalla voimme ehkäistä päihde- ja rahapelihaittojen syntymistä nuorten keskuudessa, sanoo Ehyt ry:n projektipäällikkö Leena Sipinen yhdistyksen tiedotteessa.

Jopa puolet ulkomaalaistaustaisista nuorista kokee syrjintää koulussa ja vapaa-ajalla, arvioi THL:n asiantuntija Anni Matikka EHYT:n tiedotteessa. Suomalaisiin verrattuna suurempi osa ulkomaalaistaustaisista nuorista koki myös joutuneensa koulukiusatuksi viikoittain.

Vailla läheistä ystävää oli kyselyn mukaan 10–22 prosenttia ulkomaalaistaustaisista nuorista. Suomalaisnuorista ilman läheistä ystävää oli 6–10 prosenttia.