Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus esittää enimmillään vuoden karenssia yksityiselle alalle siirtyville ministereille

Hallitus esittää lakia, joka voisi rajata ministerien oikeutta siirtyä julkishallinnon ulkopuolisiin tehtäviin.

Rajoitus voisi olla voimassa enimmillään vuoden verran, jos ministerin katsotaan saaneen toimessaan tietoa, jota voisi hyödyntää uudessa tehtävässä. Hallitus antoi lakiesityksen asiasta tänään eduskunnalle.

Karenssin määräisi karenssilautakunta, joka perustettaisiin valtioneuvoston kanslian yhteyteen. Karenssin ajalta maksettaisiin ministerin palkkiota vastaava korvaus. Lakiesityksen saatteen mukaan sääntelyn on tarkoitus asettaa verrattain korkea kynnys karenssin määräämiselle.

– Pelkästään mahdollisuus ministerin asemassa saadun tiedon tai siinä muodostuneiden vaikutusvaltasuhteiden hyödyntämisestä ministerikauden jälkeisessä tehtävässä on omiaan heikentämään yleisön luottamusta hallitusvallan käyttöön etenkin, jos uudella tehtävällä on kiinteä yhteys asianomaisen ministerin vastuualueeseen tai toimialaan, esityksessä perustellaan.

Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden kesäkuusta alkaen. Lakiesitys kattaisi myös mahdollisuuden esimerkiksi ottaa vastaan yritysten hallitus- tai johtoryhmätehtäviä tai perustaa oma yritys.

Suomessa on jo aiemmin voimassa karenssijärjestelyjä korkeille virkamiehille. Kyseinen laki kattaa esimerkiksi tietyt Puolustusvoimain ylemmän johdon tehtävät sekä ministerien erityisavustajat. Näiden osalta aiempaa puolen vuoden karenssimaksimia korotettiin vuoteen viime kesäkuun alusta alkaen.