Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Venäläisten viisumirajoitukset ovat astuneet voimaan, Venäjä liittää tänään neljä Ukrainan miehitettyä aluetta itseensä

Venäläisten viisumirajoitukset ovat astuneet voimaan

Venäläisten viisumeja koskevat rajoitukset ovat astuneet voimaan puolilta öin.

Rajoituksilla pyritään estämään kokonaan venäläisten turismi Suomeen ja siihen liittyvä kauttakulku Suomen kautta.

Suomeen saa kuitenkin edelleen matkustaa esimerkiksi silloin, jos Venäjän kansalainen on tulossa tapaamaan Suomessa asuvaa perheenjäsentään tai huoltamaan jo omistamaansa kiinteistöä tai asuntoa.

Rajoituksia perustellaan sillä, että Venäjän kansalaisten maahantulo turismitarkoituksissa vaarantaa Suomen kansainväliset suhteet.

Hallitus teki viisumirajoituksia koskevan periaatepäätöksen eilen.

Venäjä liittää tänään neljä Ukrainan miehitettyä aluetta itseensä

Neljä Venäjän miehittämää ukrainalaisaluetta liitetään tänään virallisesti osaksi Venäjää.

Donetskin, Luhanskin, Zaporizhzhjan ja Hersonin sulauttamisen verukkeena toimivat tiistaina päättyneet valekansanäänestykset. Venäjä väittää, että yli 90 prosenttia äänestäjistä kannatti Ukrainan jättämistä.

Presidentti Vladimir Putinin on määrä pitää juhlatilaisuudessa linjapuhe ja tavata Venäjän liitosalueille nimittämät nukkejohtajat.

Liitettävät alueet edustavat yhdessä noin 20:tä prosenttia Ukrainan alueesta. Länsimaat ovat tehneet selväksi, että ne eivät missään tapauksessa tunnusta valekansanäänestyksiä tai alueliitoksia. (Lähde: AFP)

Putin tunnustaa Zaporizhzhjan ja Hersonin itsenäisyyden

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tunnustanut kahden Venäjän miehittämän ukrainalaisalueen Zaporizhzhjan ja Hersonin itsenäisyyden.

Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, jonka mukaan presidentin määräykset asiasta annettiin myöhään eilisiltana.

Venäjän on määrä liittää tänään Zaporizhzhjan ja Hersonin lisäksi kaksi muuta miehittämäänsä ukrainalaisaluetta virallisesti osaksi Venäjää.

Donetskin ja Luhanskin itsenäisyyden Venäjä tunnusti jo helmikuussa ja aloitti pian tämän jälkeen hyökkäyksensä Ukrainassa. (Lähde: AFP)

YK:n turvallisuusneuvosto äänestää Venäjän valekansanäänestyksien tuomitsemisesta

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä äänestää tänään Venäjän Ukrainassa pitämät valekansanäänestykset tuomitsevasta päätöslauselmasta. Asiasta kertoo neuvoston tämänhetkinen puheenjohtajamaa Ranska.

Päätöslauselman luonnos on Yhdysvaltain ja Albanian käsialaa. Luonnoksen sisältöä ei ole vielä julkistettu, mutta tiedossa on jo, ettei asiakirja tule läpäisemään äänestystä Venäjän veto-oikeuden vuoksi.

Päätöslauselma voidaan kuitenkin viedä tämän jälkeen äänestettäväksi YK:n yleiskokoukseen.

Venäjä väittää, että sen neljällä ukrainalaisalueella toteuttamissa valekansanäänestyksissä äänestäneistä yli 90 prosenttia kannatti alueiden liittämistä Venäjään. (Lähde: AFP)

EU:n energiaministereiltä odotetaan perjantailta useita linjauksia sähkön hintakriisin taittamiseksi

EU:n energiaministerit kokoontuvat perjantaina Brysseliin etsimään poliittista yhteisymmärrystä useista keinoista, joilla sähkön hintakriisiä voisi taittaa.

Pohjalla on EU-komission esitys, jonka mukaan aikeina olisi leikata sähkön talvikulutusta ja huippukulutusta, säätää tuottokatto muun muassa ydin- ja uusiutuvalle energialle sekä luoda solidaarisuusmaksu fossiilisten polttoaineiden tuottajille.

Ministereiltä odotetaan kokouksesta poliittista yhteisymmärrystä komission esitykseen, minkä lisäksi heiltä haluttaisiin komissiolle osviittaa mahdollisista uusista keinoista energian hintojen taittamiseksi. Käytännössä yksi tällainen keino voisi olla venäläisen kaasun asettaminen tuottokaton piiriin.

Ian-myrsky on voimistunut jälleen hurrikaaniksi – myräkkä matkaa kohti Etelä-Carolinaa

Yhdysvalloissa Floridaa moukaroinut Ian-myrsky on voimistunut jälleen hurrikaaniksi, selviää maan kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) tiedotteesta.

Kovimmillaan hurrikaaniasteikon korkeinta eli viidettä kategoriaa hätyytellyt myräkkä laantui välissä trooppiseksi myrskyksi. Nyt pohjoista kohti suuntaavaa Ian on kuitenkin palannut hurrikaaniasteikon ykköstasolle sen tuulten puhaltaessa yli 33 metriä sekunnissa.

NHC:n mukaan myrskyn on määrä saapua Etelä-Carolinaan perjantaina.

Floridassa reilusti yli kaksi miljoonaa sähköyhtiöiden asiakasta on seurantasivuston mukaan virtaa vailla. Ian on jättänyt jälkeensä tuhoja myös Kuubassa, jossa se aiheutti maanlaajuisen sähkökatkon. (Lähde: AFP)

Työperustaista maahanmuuttoa tarvitaan jatkossa koko Suomessa

Suomessa työperustaista maahanmuuttoa tarvitaan kasvattamaan työikäisen väestön määrää koko maassa, ennakoi aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

MDI on julkaissut uuden väestöennusteensa, jonka mukaan kaupungistuminen jatkuu ja alueelliset erot kasvavat. Keskeisiä seikkoja ennusteessa ovat Suomen väestön vanheneminen, keskittyminen ja väheneminen.

MDI:n mukaan koko maan tasolla kehityksen suunnan kääntyminen vaatisi maahanmuuton merkittävää lisääntymistä.

Rovanperä nousi pohja-ajan turvin neljänneksi, Ogier johtaa yhä Uudessa-Seelannissa

Toyotan Kalle Rovanperä on noussut neljänneksi Uuden-Seelannin MM-rallissa, kun perjantain ajopäivää on jäljellä vielä yksi erikoiskoe.

Rovanperä ajoi kuudennella erikoiskokeella kilpailun ensimmäisen pohja-aikansa selvällä erolla ja kavensi takamatkansa kisaa johtavaan Ranskan Sebastien Ogieriin 11,7 sekuntiin.

Toisena rallissa on britti Elfyn Evans, joka on jäänyt Ogierista 5,6 sekuntia. Viron Ott Tänak on sekunnin päässä Evansista.

Rovanperä johtaa MM-sarjaa ja voi varmistaa maailmanmestaruuden tänä viikonloppuna.