Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö: Edessä on vaikeita kuukausia, jolloin kestävyyttä koetellaan

Presidentti Sauli Niinistö varoitti Ulkopoliittisen instituutin turvallisuusfoorumissa, että Suomessa ja muualla on edessä vaikeita kuukausia, jolloin kestävyyttä koetellaan ankarasti.

– Mitä Venäjä seuraavaksi tekeekään, yhtenäisyyden on oltava vastauksemme Suomessa, Euroopassa ja maailmassa. On oltava varuillaan ja valmiina vaikeisiin valintoihin, hän sanoi.

Nord Stream -putkien räjähdykset ovat Niinistön mukaan vain yksi esimerkki siitä, miten monilla tavoilla kriisit voivat eskaloitua.

Tähän puuttui myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) ja painotti, että myös Suomen on syytä varautua mahdollisiin iskuihin yhteiskunnan kriittisiä toimintoja vastaan.

Kaikkonen mainitsi muun muassa energian, ruoan ja lääkkeiden riittävyyden sekä kyvyn pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä häiriöistä huolimatta.

– Tämänkaltainen vihamielinen toiminta kriittistä infrastruktuuria vastaan on jotain, mihin meidän täytyy olla varautuneita, Kaikkonen sanoi Nord Stream -kaasuputkien sabotaasiksi epäiltyihin vuotoihin viitaten.

Kaikkonen vakuutti, että Suomen kansallinen puolustus säilyy vahvana myös Nato-jäsenyyden toteuduttua. Hänen mukaansa Nato-jäsenyyden myötä ei kuitenkaan enää tarvitse ajatella, että Suomi seisoo yksin "omalla pohjallaan" eikä voi luottaa muihin.

– Lähitulevaisuudessa Naton liittolaisena Suomi voi luottaa ulkomaiseen apuun ja liittolaisemme voivat luottaa meihin, joten tarvitaan uutta ajattelutapaa, Kaikkonen sanoi.

"Kaikki sodat loppuvat joskus"

Niinistö totesi, että Suomi ei ole koskaan ollut naiivi Venäjän suhteen. Tavoite on pitää yllä niin toimivia suhteita Venäjän kanssa kuin on kulloinkin mahdollista.

– Samalla, kuten olen aina sanonut, kasakka vie sen, mikä on huonosti kiinni. Tässä tilanteessa toimivat suhteet Venäjän kanssa vaikuttavat kaukaiselta ajatukselta. Meidän on siksi keskityttävä korjaamaan se, mikä vielä on huonosti kiinni.

Niinistö totesi, että kriisin kestäessä ei pidä unohtaa pitkän tähtäimen tavoitetta.

– On vaikea nähdä, miten sota päättyy. Mutta kaikki sodat loppuvat joskus.

Presidentti arvioi, että vaikka YK ja Etyj ovat sodan aikana joutuneet kohtaamaan suuria haasteita, on niiden vahvistamista jatkettava, jotta ne voisivat toimia perustana tulevalle turvallisuusjärjestelmälle.

– Samalla voi kysyä, olemmeko sellaisella vedenjakajalla, että meidän on ajateltava myös jotain aivan uutta, Niinistö pohti.

Hän totesi, että rauha on kaikkien kestävien turvallisuusjärjestelmien perustavanlaatuinen tekijä. Sitä kohti on pyrittävä silloinkin, kun pyrkimykset osoittautuvat tuloksettomiksi.

– Se on niin tärkeä tavoite, että meidän ei tule säästää ponnistelujamme pyrkiessämme sitä kohti. Niin tärkeä, että myös turhiksi osoittautuvat ponnistelut ovat vaivan arvoisia.