Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STT Ukrainassa: Kiovan kaduilla Zelenskyin Nato-julistus otettiin ilolla vastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin perjantainen ilmoitus Ukrainan aikomuksesta hakea Natolta nopeutettua liittymistä otettiin ilolla vastaan maan pääkaupungin Kiovan kaduilla.

– Aplodeja, aplodeja. Juhlin tätä. Hän (Zelenskyi) on vain vuosia myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan, kertoo STT:lle Lana Boldrak, 52.

– Tuntuu hyvältä, ei voi muuta sanoa. Jos se tarkoittaa lisää korkeamman tarkkuuden aseita meille sekä talvivarusteita erityisesti Suomesta ja Ruotsista, jotka ymmärtävät kylmässä taistelemisen päälle, sanoo Ihor Zinchuk, 27.

Kiovalaiset esiintyvät silti maltillisesti toiveissaan siitä, että Ukrainan jäsenyys sotilasliittoumassa toteutuisi heti lähitulevaisuudessa. Aikaisintaan se nähdään vaihtoehtona joskus sodan jälkeen.

– Tuen tätä aloitetta. Proseduuri on pitkä, ei ole niin helppo liittyä Natoon, mutta luulen, että kun Ukraina voittaa, se nopeuttaa hanketta, kertoo Lilia Kryvoshejeva, 60.

"Mitä pikemmin Venäjän imperiumi rojahtaa, sitä pikemmin tämä loppuu"

Zelenskyin ilmoitus ajoitettiin samalle päivälle kuin Venäjän presidentin Vladimir Putinin julistus siitä, että Ukrainalta miehitettyjä alueita liitetään osaksi Venäjää – valheellisten kansanäänestysten verukkeella.

– En usko, että liitymme Natoon lähitulevaisuudessa, koska jos en ole erehtynyt, niin Naton peruskirjat estävät sodassa olevan maan liittymisen. Uskon olevan enemmän kyse poliittisesta tuesta meille ja vastavedosta Putinin julistukseen siitä, että alueitamme liitetään Venäjän federaatioon, Ihor kertoo.

STT:n Kiovassa haastattelemat uskoivat siihen, että Ukraina vielä voittaa sodan ja onnistuu palauttamaan itselleen vuoden 1991 rajat, joiden sisälle kuuluu myös Krimin niemimaa. Kuinka pitkä aika siihen kuluu ja mitä se vaatii nyt, ei lähdetä Kiovassa arvailemaan.

– Mitä pikemmin Venäjän imperiumi romahtaa, sitä pikemmin kaikki tämä loppuu. Ei ole mitään muuta keinoa. Näemme, että Putin on menettänyt järkensä, ja hänen suunnitelmansa on luhistunut, katsoo Boldrak.