Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Lämpöpumppuja pitää jonottaa pitkään, kalaan lähtenyt löytyi kuolleena, Saksan puolustusministeri vieraili Ukrainassa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lämpöpumppujen asennusjonot jopa puoli vuotta

Energiaa säästäviä lämpöpumppuja voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta.

Suomen lämpöpumppuyhdistyksen mukaan energian hinnannousu on kasvattanut lämpöpumppujen kysyntää ja niiden saatavuudessa on ongelmia.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä kaksinkertaistui tänä vuonna, ja niiden asennusjonot ovat yhdestä kahteen kuukautta. Maalämpöpumppujen asennusjonot ovat jopa yli puolen vuoden mittaisia, koska niille tarvituista poraajista on pulaa.

Lämpöpumput alentaisivat lämmityskustannuksia erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa.

Kalaan lähtenyt löytyi kuolleena Pyhännällä Pohjois-Pohjanmaalla

Pelastusviranomaiset löysivät kalaan lähteneen ihmisen kuolleena Pyhännän Lamujärvellä lauantaina, tiedotti Oulun poliisilaitos myöhään lauantai-iltana.

Poliisi ja pelastuslaitos olivat etsimässä päivällä kalaan lähtenyttä henkilöä. Hälytys mahdollisesti veden varaan joutuneesta ihmisestä tuli pelastuslaitokselle illalla kahdeksan jälkeen.

Poliisin tiedotteen mukaan pelastusviranomaiset löysivät sekä veneen että kadonneen ihmisen. Tiedotteessa ei tarkenneta, oliko kuollut ihminen löydettäessä veden varassa.

Poliisi tutkii asiaa kuolemansyyn selvittämisenä eikä tiedota asiasta enempää.

Saksan puolustusministeri vieraili Ukrainassa

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht teki lauantaina yllätysvierailun Ukrainaan. Kyse oli Lambrechtin ensimmäisestä käynnistä Ukrainassa Venäjän helmikuussa alkaneen hyökkäyksen aikana.

Ministeri kertoo lausunnossaan vierailleensa satamakaupunki Odessassa, mutta hän ei tarkenna, kuinka kauan vierailu kesti. Puolustusministeriö kertoi Twitterissä Lambrechtin tavanneen vierailun aikana Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin, joka niin ikään tviittasi tapaamisesta.

Ukraina on pyytänyt Saksaa toistuvasti lähettämään Leopard-taistelupanssarivaunuja, joita Ukraina voisi hyödyntää vastahyökkäyksessään venäläisjoukkoja vastaan. Saksan hallitus ei ole myöntynyt pyyntöön. (Lähde: AFP)

Uusintavaalien kierteeseen ajautunut Bulgaria jälleen vaaliuurnilla

Bulgariassa äänestetään jälleen ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Tämänpäiväinen äänestys on neljäs alle kahden vuoden aikana.

Uusintavaalien kierre alkoi viime vuoden huhtikuussa. Vasta kolmen yrityksen jälkeen maa sai toimivan hallituksen, joka kuitenkin kaatui luottamusäänestyksessä kesäkuussa.

Mielipidemittaukset ovat näyttäneet konservatiivisen GERB-puolueen keräävän suurimman äänisaaliin.

Bulgarian lisäksi myös Bosnia-Hertsegovinassa äänestetään yleisissä vaaleissa. Vaaleissa valitaan päättäjät kansalliseen ja alueellisiin päätöksentekoelimiin, minkä lisäksi valitaan maata johtava kolmihenkinen presidenttineuvosto.

Burkina Fason vallankaappaus on armeijan mukaan "sisäinen kriisi" - sotilasjuntan johtaja vetoaa järkeen

Burkina Fasossa sotilasjuntan johtaja Paul-Henri Sandaogo Damiba vetoaa vallankaappausta yrittäviin sotilaisiin, jotta nämä "tulisivat järkiinsä". Damiban Facebook-sivullaan julkaisemassaan tekstissä hän toivoo maan välttävän sisäiset taistelut, joita Burkina Faso ei nykytilanteessaan tarvitse.

Damiban mukaan nyt meneillään olevat "traagiset tapahtumat" ovat seurausta väärän tiedon levittämisestä, jolla on tarkoituksellisesti yritetty johtaa kansaa harhaan.

Eilen joukko sotilaita ilmoitti televisiossa, että Damiba on syrjäytetty ja maan uusi johtaja on kapteeni Ibrahim Traore. Lauantaina armeija ilmoitti, että kyse on asevoimien "sisäisestä kriisistä". (Lähde: AFP)

Noin 130 ihmistä kuoli fanien vallattua jalkapallokentän ottelun jälkeen Indonesiassa

Ainakin 127 ihmistä on kuollut Indonesian Itä-Jaavassa sen jälkeen, kun vihaiset fanit valtasivat jalkapallokentän ottelun jälkeen. Poliisi kertoo käyttäneensä kyynelkaasua, mikä oli aiheuttanut paniikin väkijoukossa.

Malangin kaupungissa pelatussa ottelussa paikallisen Arema FC:n kannattajat tunkeutuivat kentälle sen jälkeen, kun joukkue oli enimmäistä kertaa yli kahteen vuosikymmeneen hävinnyt Persebaya Surabayalle. Poliisin mukaan kaksi poliisia ehti kuolla, ennen kuin poliisi turvautui kyynelkaasuun.

Monet uhreista tallautuivat kuoliaaksi ja osa tukehtui. Poliisin mukaan uhreista 34 kuoli stadionilla ja loput sairaalassa tai matkalla sinne. (Lähde: AFP)

Kuuban Havannassa sähköt saatu lähes palautettua Ianin jäljiltä - kansa lähti kaduille

Kuuban pääkaupungissa Havannassa sähköt on saatu lähes kokonaan palautettua hurrikaani Ianin jäljiltä, sähköyhtiö Union Electrica ilmoittaa. Yhtiö ei ole antanut tietoja koko maan tilanteesta, mutta syrjäisten provinssien on kerrottu olevan edelleen lähes tyystin pimeinä.

Kuuba oli kokonaan vailla sähköjä yhteensä 18 tunnin ajan sen jälkeen kun Ian iski saarelle tiistaina.

Internetyhteys katkesi Kuubassa perjantaina, kun kansalaiset osoittivat toista päivää mieltään sähkökatkon vuoksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan yhteys palautui hiljalleen lauantain aikana.

Myös lauantaina joillakin Havannan alueilla järjestettiin mielenosoituksia. (Lähde: AFP)

Rovanperä jatkaa johdossa viimeiselle erikoiskokeelle Uuden-Seelannin MM-rallissa

Toyotan Kalle Rovanperä jatkaa johdossa Uuden-Seelannin MM-rallin viimeiselle erikoiskokeelle.

Toiseksi viimeisellä erikoiskokeella pohja-ajan ajoi Rovanperän tallikaveri Sebastian Ogier, joka jatkaa viimeiselle etapille toisena, 31,2 sekuntia suomalaiskuskin takana.

Kolmantena jatkaa Hyundain Ott Tänak 47,9 sekuntia Rovanperästä jäljessä.

Jos tilanne säilyy kärjen osalta loppuun asti samana, Rovanperälle riittäisi viimeiseltä Power Stage -erikoiskokeelta neljäs sija mestaruuden varmistamiseen.