Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministerin tukijat parlamenttivaalien voittoon Latviassa – vaalien äänestysprosentti nousi neljän vuoden takaisesta

Pääministeri Krisjanis Karinsin keskustaoikeistolainen Uusi yhtenäisyys -vaaliliitto on voittanut Latviassa lauantaina järjestetyt parlamenttivaalit. Pääministeri on myös vakuuttanut aikovansa muodostaa Latvian seuraavan hallituksen.

Hallituskumppaneita vaalivoittajille voi löytyä keskustaoikeistolaisen Kansallisen liiton sekä vihreistä ja paikallisista puolueista koostuvan Yhteisen listan vaaliliitoista, arvioi politiikantutkija Filips Rajevskis uutistoimisto BNS:lle. Tutkijan mukaan Latvian seuraava hallitus on todennäköisesti yhtä hajanainen kuin edellinenkin.

Kun äänistä oli laskettu hieman yli 92 prosenttia, Uusi yhtenäisyys oli saamassa 18,8 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä oli saamassa keskustaoikeistolainen Vihreiden ja maanviljelijöiden liitto (12,7 prosenttia) ja kolmanneksi eniten Yhteinen lista -vaaliliitto (10,9 prosenttia). Keskustaoikeistolainen Kansallinen liitto oli saamassa neljänneksi eniten kannatusta 9,2 prosentin äänisaaliilla.

Venäjä-mielisille niukka äänisaalis

Aiemmissa parlamenttivaaleissa hyvin menestynyt Venäjä-mielinen Harmonia-puolue on ääntenlaskennan mukaan menettämässä kannatustaan huomattavasti. Latvian venäjänkielisten parissa suosittu puolue on saamassa vain 4,7 prosenttia äänistä. Edellisissä parlamenttivaaleissa Harmonian äänisaalis oli liki 20 prosenttia.

Vaalien äänestysprosentti on hieman yli 59 prosenttia, mikä on noin 5 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2018 vaaleissa.