Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nobel-viikko alkaa huomenna – ensimmäisenä julkistetaan lääketieteen Nobelin saaja

Maanantaina käynnistyvällä Nobel-viikolla julkistetaan merkittäviä tieteen ja kulttuurin palkintoja.

Ensimmäisenä on vuorossa lääketieteen Nobel ja sen jälkeen fysiikan ja kemian Nobelit.

Suurelle yleisölle tunnetuimmat palkinnot eli kirjallisuus ja rauhanpalkinto kerrotaan torstaina ja perjantaina.

Viimeisenä, viikon kuluttua, kerrotaan talouden Nobeliksi usein kutsuttu taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Viime vuonna kirjallisuuden Nobelin sai tansanialaissyntyinen Abdulrazak Gurnah. Rauhanpalkinnon saivat sananvapauden puolesta työskentelevät toimittajat eli filippiiniläinen Maria Ressa ja venäläisen Novaja Gazeta -lehden päätoimittaja Dmitri Muratov.

Alfred Nobel määräsi testamentissaan vuonna 1895, että hänen omaisuuttaan tulee käyttää palkintoihin. Nobelin saaneita on kaikkiaan lähes tuhat vuodesta 1901 alkaen. Palkintoja ei ole jaettu aivan joka vuosi, sillä esimerkiksi maailmansotien aikaan palkintoja jäi välistä.

Nuorin henkilönobelisti on ollut palkinnon saadessaan 17-vuotias ja iäkkäin 97-vuotias. Kaksi palkinnonsaajaksi nimettyä on itse kieltäytynyt palkinnosta, ja muutamat ovat joutuneet kieltäytymään pakotettuina.

Suomalaisista Nobelin ovat saaneet kirjailija Frans Emil Sillanpää, biokemisti Artturi Ilmari Virtanen, presidentti Martti Ahtisaari ja taloustieteilijä Bengt Holmström. Lisäksi suomalaisista on palkittu lääketieteilijä Ragnar Granit. Hän muutti uransa aikana Ruotsiin, jonka kansalaisuudenkin sittemmin sai.

Palkintojenjakojuhlallisuudet järjestetään joulukuussa Tukholmassa ja Oslossa.

-----

Korjattu aiempaa uutista klo 11.50 : Jutussa vaihdettu sana "jaetaan" sanaksi "julkistetaan". Palkintojen varsinainen jakotilaisuus on myöhemmin, julkistaminen on alkavalla viikolla.