Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusista verenluovuttajista on pulaa koronarajoitusten jälkeen – uusia luovuttajia tarvitaan 20 000 vuodessa

Uusien ihmisten saaminen verenluovutukseen on vaikeutunut Suomessa merkittävästi. Asiasta kertoo henkilöstö- ja viestintäjohtaja Willy Toiviainen Suomen Punaisen Ristin veripalvelusta.

Hänen mukaansa uusien luovuttajien hankkiminen hankaloitui koronarajoitusten aikana, kun verenluovutuksesta ei pystynyt tiedottamaan yhtä tehokkaasti kuin aikaisemmin.

– Emme päässeet noin kahteen vuoteen käymään esimerkiksi oppilaitoksissa, messuissa tai eri tilaisuuksissa kertomassa verenluovuttamisesta, Toiviainen sanoo.

– Lisäksi osaa vanhoista luovuttajista on ollut hankalampi saada takaisin. Samoja luovuttajia on aika paljon jouduttu vaivaamaan ja kutsumaan uudelleen luovuttamaan.

Toiviaisen mukaan Suomessa tarvitaan jokaisena arkipäivänä noin 800 verenluovuttajaa, jotta verivalmisteita on sairaaloille jatkuvasti tarjolla.

Luovutetun veren varastointiaika ei myöskään ole järin pitkä. Punasoluvalmisteet ovat käyttökelpoisia noin viisi viikkoa luovutuksesta. Verihiutalevalmisteiden käyttöaika taas umpeutuu jo viidessä päivässä.

Miehiä kaivattaisiin luovuttajiksi nykyistä enemmän

Rekrytointiongelmista huolimatta SPR:n veripalvelu pystyy yhä vastaamaan sairaaloiden tarpeeseen, Toiviainen vakuuttaa.

– Pystymme edelleen turvaamaan Suomen verihuollon, mutta tarvitsemme luovuttajakunnan laajentamista.

– Esimerkiksi miehiä tarvittaisiin nykyistä enemmän.

Miehet ovat otollisia luovuttajia, koska he voivat luovuttaa verta naisia useammin terveyttään vaarantamatta. Toiviaisen mukaan miesten osuus verenluovuttajista on Suomessa noin 40 prosenttia.

– Ei ole mitään syytä, ettei osuus voisi olla vähintään puolet kaikista luovuttajista.

Verenluovutuksen yläikäraja on Suomessa 70 vuotta. Toiviainen arvioi, että uusia luovuttajia tarvitaan vuodessa noin 20 000, jotta luovuttajakunta uusiutuu.

– Verenluovuttajien osuus kaikista luovutusiässä olevista suomalaisista on tällä hetkellä noin kolme prosenttia, Toiviainen sanoo.

– Ei siis ole kyse isoista massoista. Kaikkien ei tarvitse luovuttaa verta, mutta kannustamme ihmisiä kokeilemaan.