Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Lähes kaikki suuret suomalaisyritykset tekevät lähtöä Venäjältä

Vain asuntosijoitusyhtiö Sato ei ole tehnyt muutoksia toimintaansa.

Venäjällä toimivista suurista suomalaisyrityksistä vain muutama jatkaa toimintaansa maassa. Noin 90 prosenttia yrityksistä on lähtenyt tai lähtemässä maasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Tieto perustuu Ylen selvitykseen, jota varten on käyty läpi 88 suomalaisyhtiön Venäjän-toimintojaan koskevat päätökset helmikuussa alkaneen hyökkäyssodan jälkeen.

Yhtiöistä 52 prosenttia eli 46 yritystä on lopettanut toimintansa Venäjällä. Joukossa on esimerkiksi elintarvikealan yrityksiä, kuten Valio, Fazer ja Olvi.

37,5 prosenttia eli 33 yritystä on jo tehnyt päätöksen toiminnan lopettamisesta Venäjällä, mutta vetäytyminen on kesken. Tähän joukkoon kuuluvat esimerkiksi Kone, Neste ja Nokia.

Ylen selvityksessä mukana olevista yrityksistä kaksi – Posti ja UPM – on keskeyttänyt toimintansa Venäjällä. Kuusi yritystä on vähentänyt toimintaansa Venäjällä mutta ei ole lopettanut sitä.

Vain yksi Ylen selvityksessä mukana ollut yritys ei ole tehnyt muutoksia liiketoimintaansa Venäjällä. Kyseessä on asuntosijoitusyhtiö Sato, joka vuokraa yksityisasuntoja Pietarissa.

Saton toimitusjohtaja Antti Aarnio kertoo Ylelle, että yritys selvittää jatkuvasti mahdollisuuksia irtautua Venäjän liiketoiminnasta. Päätöstä Venäjältä lähtemisestä ei silti ole vielä tehty.

Joidenkin suomalaisyritysten nimet ja liikemerkit saattavat vielä näkyä Venäjällä, vaikka yritys olisikin vetäytynyt maasta. Ylen mukaan Stockmann on solminut venäläisen yhtiön kanssa lisenssisopimuksen, jonka perusteella sillä on oikeus käyttää Stockmannin nimeä ja logoa kaupoissaan vuoteen 2028 asti.