Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskuskauppakamari: Yli kaksi kolmasosaa jäsenyrityksistä kärsii osaavan työvoiman pulasta

Noin 70 prosenttia Suomen Keskuskauppakamarin jäsenyrityksistä kärsii osaavan työvoiman pulasta. Tiedot selvisivät Keskuskauppakamarin syyskuussa tekemästä jäsenkyselystä, johon vastasi lähes 1 800 kauppakamarien jäsenyritystä eri puolilta Suomea.

Lähes kolme neljäsosaa vastaajista kertoi, että työvoiman saatavuus rajoittaa yritysten kasvua ja liiketoiminnan kehittämistä. Noin puolet yrityksistä arvioi rekrytointitarpeen kasvavan seuraavan puolen vuoden aikana ja 70 prosenttia seuraavan 2–3 vuoden aikana.

Työvoiman osaajapulasta on tulossa krooninen ongelma Suomelle, arvioi Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen.

– Korjattaviin toimenpiteisiin on ryhdyttävä välittömästi, Valtonen sanoo Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Taloustilanteella ei näytä olevan vaikutusta

Yli puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä oli sitä mieltä, että yksi tärkeimmistä syistä rekrytointipulaan on hakijoiden riittämätön määrä. Yli 40 prosenttia vastaajista nosti syiksi myös kiristyneen kilpailun työtekijöistä sekä hakijoiden riittämättömän työkokemuksen.

Muita kyselyssä nousseita syitä rekrytointipulaan olivat hakijoiden sopimaton koulutus ja työn vastaanottamiseen liittyvät kannustinloukut.

Suomen taloustilanteella ei vaikuta olevan Keskuskauppakamarin mukaan vaikutusta osaavan työvoimapulan määrään. Pula osaavasta työvoimasta ei ole muuttunut tämänhetkisessä laskusuhdanteessa verrattuna viime vuoteen, jolloin talous oli vielä noususuhdanteessa.

– Tämä pistää miettimään, kuinka isoissa ongelmissa me olemme, kun nousukausi taas jossain vaiheessa alkaa, Valtonen sanoo tiedotteessa.

Yksi syy muuttumattomaan tilanteeseen on Suomen väestörakenteen muutos, arvioi Keskuskauppakamari. Se johtaa työikäisen väestön merkittävään vähentymiseen.

Eniten pulaa on ammatillisen koulutuksen saaneista

Noin 55 prosenttia vastaajista ilmoitti tarvitsevansa eniten ammatillisen koulutuksen saaneita osaajia, kun taas hieman yli neljännes vastaajista tarvitsi eniten ammattikorkeakoulun käyneitä työntekijöitä. Sen sijaan yliopistokoulutuksen käyneitä tarvitsi eniten vain noin 14 prosenttia kaikista vastaajista.

Keskuskauppakamari näkee yhtenä ratkaisuna osaajapulaan maahanmuuton lisäämisen. Johtava asiantuntija Valtonen kuitenkin arvioi, että hallituksen toimet ovat keskittyneet liikaa huippuasiantuntijoihin.

– Duunaripuoli on unohtunut kokonaan, vaikka juuri sinne yritysten suurin tarve kohdistuu.

Alakohtaisesti eniten pulaa on kyselyn mukaan tekniikan alan, IT-alan, palvelualojen sekä kaupan, hallinnon ja oikeustieteiden osaajista.

Keskuskauppakamarin kysely suoritettiin tämän vuoden syyskuussa. Lähes kaksi kolmasosaa kyselyyn osallistuneista yrityksistä oli joko mikro- tai pienyrityksiä. Yli neljä viidesosaa vastaajista edusti yritysten ylintä johtoa.