Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Itärajan aitaamiseen tulossa kuuden miljoonan euron määräraha lisäbudjetissa – aitaa voidaan alkaa rakentaa jo tänä vuonna

Raja-aidan rakentaminen itärajalle voi alkaa jo tämän vuoden aikana, kertoo Ilta-Sanomat. Hankkeelle on määrä myöntää lisäbudjetissa kuuden miljoonan euron määräraha, jolla saataisiin pystytettyä lyhyt kokeilupätkä aitaa.

Aitakokeilu toteutettaisiin Kaakkois-Suomessa, ja aidan lisäksi rakennettaisiin sen vieressä kulkeva ajoura sekä teknistä valvontaa. Pilottipätkä aitaa on määrä saada valmiiksi jo ensi kevään aikana.

Aidan rakentaminen vaatii myös keskustelua maanomistajien kanssa ja mahdollisesti maan lunastamista aidan reitiltä.

Seuraava lisäbudjetti on määrä antaa lokakuun lopulla. Hallituksessa on keskusteltu itärajan aidan rakentamisesta, mutta lopullista päätöstä ei ole tehty. Koko yli 1 300 kilometrin pituista itärajaa ei ole tarkoitus aidata, koska se tulisi erittäin kalliiksi.

Rajavartiolaitoksen suunnitelmassa aitaa rakennettaisiin noin 130–260 kilometrin matkalle. Aita tulisi riskialteimmille alueille, joita ovat rajanylityspaikat ja niiden läheiset alueet. Pääosa aidasta tulisi rajojen valvonnan painopistealueelle Kaakkois-Suomeen.

Koko aitahankkeen kustannukset nousevat satoihin miljooniin euroihin.