Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja julkistetaan tänään

Tänään julkistetaan kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaja. Tunnustus myönnetään nyt 119. kerran.

Nimiveikkauksissa Nobelin saajaksi on pyörinyt muun muassa Salman Rushdie, joka joutui murhayrityksen kohteeksi loppukesällä. Palkinto on arvoltaan 10 miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 980 000 euroa.

Palkinnonsaaja julkistetaan iltapäivällä kello kahdelta Suomen aikaa. Palkintojenjakojuhlallisuudet järjestetään joulukuussa Tukholmassa ja Oslossa.

Viime vuonna kirjallisuuden Nobelin sai tansanialaissyntyinen Abdulrazak Gurnah.

Nobelin kirjallisuuspalkinnon voittajista 95 on ollut eurooppalaisia tai pohjoisamerikkalaisia. Naisia voittajista on ollut 16.

Kirjallisuuden Nobelin saanut yksi suomalainen

Alfred Nobel määräsi testamentissaan vuonna 1895, että hänen omaisuuttaan tulee käyttää palkintoihin. Nobelin saaneita on kaikkiaan lähes tuhat vuodesta 1901 alkaen. Palkintoja ei ole jaettu aivan joka vuosi, sillä esimerkiksi maailmansotien aikaan palkintoja jäi välistä.

Nuorin henkilönobelisti on ollut palkinnon saadessaan 17-vuotias ja iäkkäin 97-vuotias. Kaksi palkinnonsaajaksi nimettyä on itse kieltäytynyt palkinnosta, ja muutamat ovat joutuneet kieltäytymään pakotettuina.

Suomalaisista Nobelin ovat saaneet kirjailija Frans Emil Sillanpää, biokemisti Artturi Ilmari Virtanen, presidentti Martti Ahtisaari ja taloustieteilijä Bengt Holmström. Lisäksi suomalaisista on palkittu lääketieteilijä Ragnar Granit. Hän muutti uransa aikana Ruotsiin, jonka kansalaisuudenkin sittemmin sai.