Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sota sai venäläiset ryntäämään avioon

Venäläiset ovat rynnänneet solmimaan avioliittoja presidentti Vladimir Putinin ilmoitettua syyskuun 21. päivänä osittaisesta liikekannallepanosta. Myös keväällä, Venäjän hyökättyä Ukrainaan, avioliittojen määrä Venäjällä kasvoi.

Esimerkiksi Permissä solmittiin syyskuun lopulla kaksi ja puoli kertaa enemmän avioliittoja kuin vuosi sitten. Samarassa avioliitot lisääntyivät syyskuun lopulla kolmanneksella verrattuna vuodentakaiseen. Sverdlovskissa avioliittoja solmittiin 65 prosenttia enemmän.

Periaatteessa Venäjällä voi mennä naimisiin vasta kuukauden kuluttua avioliittohakemuksen jättämisestä. Raskauden, lapsen syntymän, välittömän hengenuhan ja muiden erityisolosuhteiden vuoksi maistraatti voi lyhentää määräaikaa.

Nyt osittaiseen liikekannallepanoon määrätyt voivat kuitenkin rekisteröidä avioliittonsa heti hakemuksenjättöpäivänä.

Nopeutettuja avioliittoja solmittiin Putinin ilmoituksen vuoksi lisäksi useissa muissakin kaupungeissa. Esimerkiksi Pietarissa 10 prosenttia avioliitoista solmittiin nopeutetussa menettelyssä ja Tsheljabinskissa 16 prosenttia. Venäläisten avioliittoja on selvittänyt RBK-lehti.

Myös keväällä venäläiset solmivat ennätysmäärän avioliittoja. Rosstatin mukaan huhtikuussa avioliittoja solmittiin yli viidennes enemmän kuin ennen koronapandemiaa.

Venäjältä on paennut satoja tuhansia nuoria miehiä muualle, koska he eivät halua joutua sotaan Ukrainaa vastaan. Venäjä on toimittanut liikkuvia värväystoimistoja eri rajoille, kuten Georgian, Latvian ja Liettuan rajoille.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista venäläisaikuisista vastustaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Uutissuomalainen on kertonut värväystoimistoista esimerkiksi täällä ja täällä sekä sotaa vastustavista nuorista täällä.