Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Keskusta lisäisi työperäistä maahanmuuttoa, hirven pyyntikausi alkaa tänään suuressa osassa maata

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Keskusta lisäisi työperäistä maahanmuuttoa selvästi enemmän kuin hallitus on linjannut

Keskusta haluaa lisätä työperäistä maahanmuuttoa vähintään 15 000 hengellä vuodessa. Tavoitteena olisi lisätä tulijoiden määrää tästä hetkestä alkaen vuosikymmenen loppuun asti.

Tämä on selvästi enemmän kuin mistä hallitus on aiemmin yhdessä linjannut. Hallitus linjasi viime vuonna, että se tavoittelee vähintään 50 000 henkilön kokonaislisäystä vastaavassa ajassa. Vuosikymmenen vaihteen jälkeen lisäyksen pitäisi hallituksen mukaan olla ainakin 10 000 vuodessa.

Keskusta on linjannut tukun eri keinoja, joilla puolueen tavoitteeseen voitaisiin sen mielestä päästä. Näihin lukeutuu esimerkiksi oleskelulupien saamisen helpottaminen.

Hirven pyyntikausi alkaa suuressa osaa Suomea tänään

Hirven varsinainen metsästysaika alkaa tänään suuressa osassa maata. Varsinainen hirvenmetsästyskausi on ollut jo lokakuun alusta käynnissä Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Suomen riistakeskuksen mukaan tämän syksyn ja talven jahdeissa on pyyntiluvat 36 630 hirvelle. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa, ellei lupaehdoissa ole muuta mainintaa.

Metsästys kestää 15. tammikuuta 2023 saakka.

22-metrinen huvilaiva sai vuodon ja kallistui kyljelleen Mynämäellä - kaksi ihmistä pelastautui

22-metrinen huvialus kaatui kyljelleen Mynämäellä myöhään perjantai-iltana. Varsinais-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen Saarenaukkoon Mynälahdelle hieman ennen iltakymmentä.

Päivystävän palomestarin mukaan kolmekerroksinen huvialus oli korjaustöiden vuoksi ankkurissa ja laiva sai reiän runkoonsa laivan vieressä kelluvasta työlautasta. Lautta iskeytyi kovassa aallokossa laivaa vasten. Laiva upposi, mutta jäi matalikossa kyljelleen.

Laivassa oli kaksi ihmistä onnettomuuden aikaan, mutta he pelastautuivat pelastuslaitoksen avustamina.

Ukrainalaisviranomaiset: Venäjältä takaisin vallatusta Lymanista löytynyt hautapaikkoja ja ainakin noin 200 ihmisen ruumiit

Ukrainalaisjoukkojen Venäjältä takaisin valtaamasta Lymanista on löytynyt ukrainalaisviranomaisten mukaan parisensataa hautaa. Itä-Ukrainassa Donetskin alueella sijaitsevasta kaupungista tehdyistä löydöistä kertovat muun muassa Ukrainan valtiollinen uutistoimisto Ukrinform ja yhdysvaltalaislehti New York Times.

New York Timesin mukaan kaupungista olisi löydetty kaksi hautapaikkaa, joista yhdessä on ollut noin 200 siviilin ruumiit.

Toisessa taas kerrotaan voivan olla sekä siviilejä että sotilaita, mutta ruumiiden tarkkaa määrää ei ole selvitetty asiasta kertoneen Donetskin alueen kuvernöörin Pavlo Kyrylenkon mukaan.

Reippaasta alustaan huolimatta Wall Streetin pörssiviikko päättyi laskussa

Yhdysvalloissa reippaasti nousussa alkanut pörssiviikko päättyi New Yorkissa lopulta kovassa laskussa. Teollisuusindeksi Dow Jones oli 2,1 prosenttia pakkasella. Laaja-alainen S&P 500 sukelsi puolestaan 2,8 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 3,8 prosenttia.

Yhdysvaltain työministeriön mukaan työpaikkojen määrä maassa on lisääntynyt aiempaa hitaammin syyskuussa. Kasvun taittuminen on hyvä uutinen Yhdysvaltain keskuspankille Fedille, joka pyrkii ohjauskoron nostoilla jäähdyttämään kuumana käyvää taloutta ja näin hillitsemään laukkaavaa inflaatiota.

Arvopaperimarkkinoilla petyttiin kuitenkin muutoksen vaisuuteen ja Fedin odotetaan jatkavan ohjauskorkojen nostoja. (Lähde: AFP)

Juuse Saros torjui Nashvillen voittoon NHL-kauden avauksessa Prahassa

Jääkiekon NHL:ssä Nashville Predators voitti San Jose Sharksin maalein 4–1, kun joukkueet kohtasivat NHL-kauden aloituksessa Tshekin Prahassa perjantai-iltana.

Nashvillen suomalaismaalivahti Juuse Saros torjui 30 kertaa, ja suomalaisia oli mukana myös joukkueen maalinteossa. Hyökkääjä Eeli Tolvanen laukoi joukkueen kakkosmaalin, Mikael Granlund puolestaan otti syöttöpisteen nelosmaalista, jonka Matt Duchene ohjasi Sharksin verkkoon ottelun viimeisellä minuutilla.

San Josen maalilla James Reimer torjui 28 kertaa.

Joukkueet kohtaavat Prahassa myös lauantaina.