Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän Plesetskin kosmodromista laukaisema raketti aiheutti Itä-Suomessa aamulla nähdyn valoilmiön – Tutkija: "Ei syytä huoleen"

Itä-Suomessa varhain maanantaiaamuna havaitun valoilmiön aiheutti Venäjän laukaisema kantoraketti, kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Matias Takala.

Soyuz-2.1b-tyyppinen kantoraketti laukaistiin Plesetskin avaruusasemalta Moskovan aikaa hieman ennen kello kuutta. Kuormanaan kantoraketilla oli Glonass-K-sääsatelliitti.

Takala sanoo, että tämänkaltaiset laukaisut ovat monessa suhteessa hyvin tavallisia.

– Vastaavia laukauksia tehdään useita kertoja vuodessa. Tämän laukaisun suhteen ei ole syytä huoleen. Kyseinen laukaisu lasketaan siviililaukaisuksi.

Laukaisu näkyi tällä kertaa selvästi, sillä aamulla oli kirkas ilma ja Plesetskin kosmodromi on suhteellisen lähellä Suomea.

Avaruusasema sijaitsee noin 400 kilometrin päässä Suomen itärajalta.

Kuumat valokaasut näkyvät kauas

Valoilmiön aiheutti Takalan mukaan kuumat valokaasut, jotka tulevat laukaisuhetkellä raketin päästä.

– Ne hohtavat niin kirkkaana, että ne voivat näkyä hyvinkin pitkälle.

Rakettien laukaisuista kerrotaan Takalan mukaan myös etukäteen.

– Tämänhetkinen poliittinen tilanne on kuitenkin vähän sellainen, etteivät venäläisten laukaisut välttämättä läheskään aina ole tiedossa ennalta, hän sanoo.

Asiasta kertoi aiemmin muun muassa Iltalehti.