Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nord Streamin vuotoputket mahdollista korjata muutamassa kuukaudessa?

Sabotaasissa syyskuussa vaurioituneet Nord Streamin kaasuputket voidaan korjata vain muutamassa kuukaudessa, arvioi venäläislehti RBK.

Lehti perustaa arvionsa tanskalaisasiantuntijan kommentteihin. Insinööritoimiston asiantuntija on perehtynyt 80 metrin syvyydessä onnettomuuspaikalla otettuihin valokuviin ja kommentoinut näitä tanskalaisradiossa.

RBK kertoo tanskalaislähteen todenneen, että vaurioitunut putki voidaan nostaa merenpinnan yläpuolelle ja hitsata siihen ehjä putken osa. Asiantuntijan mukaan myös putkien puhdistus on mahdollista ja tämän jälkeen putkia voidaan käyttää. Korjaus kestäisi muutaman kuukauden.

Nord Stream -kaasuputket kulkevat Itämeren alla Venäjältä Eurooppaan, myös Suomen talousalueella. Vaurio sattui Ruotsin ja Tanskan alueella.

Venäjä on syyttänyt sabotaasista ”anglosaksisia” maita, länsimaat ovat epäilleet Venäjän olleen sabotaasin takana.

Nord Stream ykkösestä tuli aiemmin merkittävä osa Euroopan kaasusta, kakkosta ei koskaan ehditty ottaa käyttöön, koska Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Venäjä sulki ykkösputken jo ennen sabotaasia, vedoten putken huoltotöihin. Eurooppa pyrkii pääsemään kokonaan eroon venäläisenergiasta.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan juuri valmistunutta Nord Stream kakkosta ei otettu käyttöön, vaan sen loppusertifioinnit keskeytettiin.

Ykkösen jatkuvia huoltotöitä pidettiin EU:ssa Venäjän energia-aseena, jolla se pyrki painostamaan, että kakkonen otettaisiin käyttöön.