Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuri osa yksityislääkäreiden tutkimusten kustannuksista poistumassa Kela-korvausten piiristä

Suuri osa yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon kustannuksien korvauksista on poistumassa, kertoo Kela. Hallitus on antanut asiasta esityksen, ja lakimuutokset tulisivat voimaan ensi vuoden alussa.

Yksityislääkärin vastaanottokäynneistä maksettaisiin edelleen Kela-korvausta, mutta lääkärin tekemien toimenpiteiden korvattavuus poistuisi joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kela-korvaus säilyisi niissä yksityisen sairaanhoidon tutkimus- ja hoitotoimenpiteissä, jotka on määrännyt psykiatrian erikoislääkäri, suu- ja leukakirurgian erikoislääkäri tai hammaslääkäri. Korvauksen saisi myös psykologin tekemistä tutkimuksista.

Hallitus esittää myös, että jatkossa kaikista yleis- ja erikoislääkärien vastaanottokäynneistä saisi tasasuuruisen korvauksen, eli niin sanotun yleistaksan.

Jos hoidon on antanut psykiatrian erikoislääkäri tai erikoishammaslääkäri, taksa olisi suurempi.

Kela vahvistaa taksojen euromäärät myöhemmin valtioneuvoston asetuksen perusteella.

Säästöt hoitajamitoituksen noston kustannuksiin

Hallitus arvioi, että esitetyt muutokset säästäisivät yhteensä 64 miljoonaa euroa. Säästetyt varat käytettäisiin rahoittamaan osaa vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostosta aiheutuvista kustannuksista.

Kela-korvausta yksityisestä tutkimuksesta ja hoidosta sai viime vuonna 1,3 miljoonaa henkilöä ja yksityislääkärin palkkioista 1,4 miljoonaa henkilöä. Yksityisestä hammashoidosta korvausta sai 900 000 henkilöä.

Kela maksoi näitä korvauksia yhteensä 212 miljoonaa euroa..