Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Lasten ja nuorten sähkötupakan käyttö on lisääntynyt rajusti tänä syksynä – ongelma koskettaa jo huolestuttavan nuoria lapsia

Lasten ja nuorten sähkötupakan käyttö on tänä syksynä kasvanut räjähdysmäisesti, uutisoi Yle.

Ylen mukaan useiden yläkoulujen rehtorit sekä nuorten kanssa työskentelevät tahot kertovat ilmiön yleistyneen pääkaupunkiseudulla mutta myös muualla Suomessa.

– Ilmiö on nousussa nyt eri puolella Suomea etenkin kaupungeissa ja niiden liepeillä sen perusteella, mitä nuorten kanssa työskentelevät ovat kertoneet, asiantuntija Katri Saarela Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoo Ylelle.

Sähkötupakasta eli vapesta on tullut Ylen mukaan muoti-ilmiö monissa yläkouluissa. Vape on lyhenne englannin kielen sanasta vaporizer, joka tarkoittaa höyrystintä.

Ehkäisevän päihdetyön yhdistyksessä on tiedossa, että ongelma koskettaa jo alakouluikäisiäkin.

Sähkötupakoinnin kitkeminen on Ylen mukaan vaikeaa, koska aikuisten on hankala huomata käyttöä. Terveydelle vaarallinen nikotiinituote on värikäs, paketoitu kauniisti ja tuoksuu makealta, kuten mansikalta, sitruunalta tai vaniljalta. Tuoksua on vaikea erottaa esimerkiksi kosmetiikkatuotteista.

– Itse laite voi myös olla melko huomaamaton ja muistuttaa vaikkapa huulirasva-, huulipunapuikkoa tai muistitikkua, Saarela kertoo.

Ylen mukaan nuorten on helppo hankkia sähkötupakkaa sosiaalisen median kautta, vaikka Suomessa tupakkavälineiden myynti alle 18-vuotiaille on kiellettyä.

Ajantasaista tilastoa sähkötupakan käytön yleisyydestä ei Ylen mukaan ole, sillä viimeinen kouluterveyskysely on vuodelta 2021, jolloin yläkoululaisista noin kaksi prosenttia käytti sähkösavukkeita päivittäin.

Tammikuussa tehdyn selvityksen mukaan 34 prosenttia 15–17-vuotiaista nuorista pitää sähkötupakointia trendikkäänä.