Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaamon tietomurrosta epäilty suomalaismies on lisätty Europolin etsityimpien listalle

Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneesta tietomurrosta epäilty suomalaismies on lisätty Euroopan poliisiviranomaisen Europolin etsityimpien listalle.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi viime viikolla 25-vuotiaan miehen poissaolevana epäiltynä muun muassa törkeästä tietomurrosta ja törkeän kiristyksen yrityksestä. Keskusrikospoliisi (KRP) kertoi tuolloin, että epäilty on etsintäkuulutettu ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys.

Vastaamoon kohdistui yhtiön itsensä mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Tutkinnanjohtaja Marko Leposen mukaan tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että epäilty olisi tehnyt niistä ensimmäisen.

Tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla. 25-vuotiaan miehen epäillään julkaisseen asiakkaita koskevaa materiaalia Tor-verkossa ja osallistuneen sekä Vastaamon että asiakkaiden kiristämiseen.

KRP kehottaa yhä tietomurron uhreja tekemään rikosilmoituksen

Epäilty Aleksanteri Kivimäki kiisti perjantaina Twitterissä syyllistyneensä tietomurtoon.

– En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi, hän kirjoitti Twitterissä.

Kivimäen asianajajana kahdessa aiemmassa oikeudenkäynnissä toiminut Peter Jaari vahvisti STT:lle, että kyseinen Twitter-tili kuuluu Kivimäelle. Jaari sanoi tuolloin, että hän ei toimi Kivimäen asianajajana Vastaamo-jutussa, mutta Kivimäki on ollut häneen yhteydessä tapauksen tiimoilta.

– Hän sanoi, että hän ei ole asiasta mitenkään tietoinen ja kiisti rikoksen.

KRP kehotti viime viikolla Vastaamon tietomurron uhreja tekemään edelleen rikosilmoituksen ja täyttämään sähköisen lausumalomakkeen. Noin 22 000 asianomistajaa on tehnyt poliisille rikosilmoituksen tapaukseen liittyen, mutta poliisin arvion mukaan noin 10 000 uhria ei sitä ole vielä tehnyt.

Tuomittu aiemmin American Airlinesiin kohdistuneesta perättömästä pommiuhasta

Kivimäki on aiemmin tuomittu muun muassa yhdysvaltalaisiin yksityishenkilöihin, lentoyhtiöön ja viranomaisiin kohdistuneista huijauksista, joilla hän aiheutti maassa isoja viranomaisoperaatioita. Hän teki rikokset Espoossa vuonna 2014 ollessaan 16–17-vuotias.

Oikeudessa Kivimäki kiisti, että kyse olisi syyttäjän katsomista rikoksista. Hänet tuomittiin muun muassa nuorena tehdyistä törkeästä petoksesta, törkeästä tietomurrosta ja tietoliikenteen häirinnästä. Yhteinen rangaistus oli vuosi ehdollista ja sata päiväsakkoa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio asiassa ei ole lainvoimainen.

STT julkaisee Kivimäen nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, sillä hän on aiemmin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin. Vastaamon tietomurrolla on laajaa yhteiskunnallista merkitystä.