Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisyys vahvistui ja palkat nousivat Yhdysvalloissa, pörssikurssit silti selvässä nousussa – Helsinki ja muu Eurooppa päättivät viikon reippaasti plussalla

Pörssiviikko näytti perjantaina päättyvän nousun merkeissä, eikä edes Yhdysvaltojen odotettua kovempi työllisyyskehitys hidastanut menoa.

Yhdysvalloissa syntyi lokakuussa selvästi ennakoitua enemmän uusia työpaikkoja, mikä nähtiin merkkinä inflaation pysymisestä korkeana. Työministeriön mukaan uusia työpaikkoja kertyi 261 000, kun odotus oli ollut 195 000.

Palkat nousivat syyskuusta keskimäärin 0,12 dollarilla eli 0,4 prosentilla. Yksityisen sektorin keskituntipalkka nousi 32,58 dollariin.

Työttömyys nousi samalla hiukan, 3,7 prosenttiin. Vahva työllisyyskehitys merkitsee, että keskuspankki Fed ei ole lähiaikoina lopettamassa koronnostoja. Tämä on normaalisti huono uutinen pörssissä, mutta perjantaina kurssit olivat silti Wall Streetillä selvästi plussalla, kun Euroopan pörssit lähestyivät sulkemistaan.

Kiina-huhut nostivat Konetta

Euroopassa pörssit olivat perjantaina reilusti plussalla Kiinan vahvan pörssipäivän vanavedessä. Helsingissä yleisindeksi oli illansuussa 2,5 prosentin nousussa, Frankfurtissa DAX nousi saman verran ja Pariisissa CAC 40 kipusi yli 2,8 prosentin tahtia.

Tunnelmia piristivät julkisuuteen tulleet vahvistamattomat tiedot siitä, että Kiinan hallitus saattaisi olla vähitellen höllentämässä tiukkaa nollakoronalinjaansa. Kiinan jatkuvat tiukat koronasulut ovat hidastaneet maan talouskasvua ja heijastuneet maailmanlaajuisiin toimitusketjuihin ja maailmantalouteen.

Etenkin teknologiayritysten kuten Alibaban ja Tencentin osakkeet kallistuivat merkittävästi.

Helsingissä nosteessa oli erityisesti saunayhtiö Harvia, joka oli liki 18 prosenttia plussalla. Hissiyhtiö Kone, jolle Kiina on erittäin tärkeä markkina, kohosi yli seitsemän prosentin tahtia.