Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjanmaalaiselle miehelle vaaditaan vankeutta yli 2 000 lampaan julmasta teurastamisesta – syyttäjän mukaan veri valutettiin ennen kunnollista tainnutusta

Syyttäjä vaatii pohjanmaalaiselle miehelle vankeutta siitä, että tämä olisi teurastanut yli 2 000 lammasta laittomasti.

Syytteen mukaan lampaat joutuivat kärsimään tarpeettomasti, koska mies viilsi eläinten kurkut auki ja valutti niiden veret ilman, että eläimiä oli ensiksi tainnutettu asianmukaisesti. Syyttäjän mukaan mies myös myi lihaa niin, että terveysturvallisuus vaarantui.

Lisäksi teurasjätteitä hävitettiin syyttäjän mukaan epäasiallisesti muun muassa hautaamalla niitä maahan. Mies myös osti lampaita ilmoittamalla toisen henkilön tilatunnuksen, syyttäjä sanoo.

Laajan eläinsuojelurikosjutun käsittely alkoi tiistaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Pääsyytettyä vastaan on nostettu syytteet muun muassa törkeästä eläisuojelurikoksesta, terveysrikoksesta ja ympäristön turmelemisesta. Pääsyytteiden tekoaika on 2003–2020.

Pääsyytetty on myöntänyt osan syytteistä, mutta ei kaikilta osin. Omassa kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle mies myöntää eläinsuojelurikoksen ja sen, että hän on teurastanut 1 500 lammasta tainnuttamalla ne lainvastaisesti. Vastauksen mukaan eläimiä tainnutettiin vasaralla tai kirveellä. Osan syyttäjän mainitsemista lampaista mies kertoo toimittaneensa elävänä eteenpäin.

Hän kiistää kuitenkin syyllistyneensä eläinsuojelurikoksen törkeään tekomuotoon.

Vankeusrangaistuksen lisäksi syyttäjä vaatii teurastajalle pysyvää eläintenpitokieltoa sekä menettämään valtiolle noin 108 000 euroa rikoksen tuottamaa taloudellista hyötyä.

11 syytettyä kokonaisuudessa

Lampaiden ja nautojen teurastusta koskevassa jutussa on kaikkiaan 11 syytettyä ja 34 erilaista syytekohtaa. Osaa ihmisistä syytetään avunannosta lainvastaisiin teurastuksiin, terveysrikoksiin tai siihen, ettei teurasjätteitä ole hävitetty asianmukaisesti. Epäasiallinen hävitys on voinut myös aiheuttaa syyttäjän mukaan eläintaudin leviämisvaaran.

Jutussa on myös syytteessä toinen mies, joka olisi teurastanut eläimiä ilman asianmukaista tainnutusta. Hänelle syyttäjä vaatii 10 vuoden eläintenpitokieltoa sekä ehdollista vankeutta muun muassa terveysrikoksesta ja törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen. Myös suuri osa muista syytetyistä kiistävät rikokset. Syyttäjä vaatii valtaosalle ehdollista vankeutta.

Pohjanmaan käräjäoikeus on varannut kokonaisuuden käsittelylle useita päiviä marraskuussa.

Uskonnollinen teurastus tarkkaan säädeltyä

Yle kertoi aiemmin, että jutussa olisi kyse laittomasti tehdyistä halal-teurastuksista. Muslimien uskonnollisten sääntöjen mukaan ruoaksi käytettävä eläin on teurastettava tietyllä tavalla.

Ruokaviraston mukaan eläinten teurastaminen uskonnollisista syistä niin, että eläimen verenlasku aloitetaan samanaikaisesti sen tainnuttamisen kanssa, on sallittu teurastamossa tarkastuseläinlääkärin läsnä ollessa. Teurastamon ulkopuolella, kuten maatiloilla tai muissa yksityisissä kiinteistöissä, lampaiden teurastus on sallittua ainoastaan siten, että lammas tainnutetaan ennen verenlaskua jollakin sallitulla menetelmällä, virasto sanoo.

Rikosepäilyt heräsivät viranomaisten käytyä eräällä lammastilalla loppuvuodesta 2018. Aluehallintoviraston lisäksi Ruokavirasto teki asiassa tutkintapyynnön.