Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut jopa koronaa edeltävään aikaan verrattuna

Kansainvälisiä opiskelijoita on muuttanut Suomeen tänä vuonna selvästi enemmän kuin aikaisempina vuosina, kertoo Maahanmuuttovirasto (Migri).

Oleskelulupia myönnettiin tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä kansainvälisille opiskelijoille 54 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Tänä vuonna ensimmäisen oleskeluluvan opiskelun perusteella on saanut jo ainakin 7 060 EU:n ulkopuolelta tulevaa hakijaa. Vuonna 2021 vastaavaan aikaan oleskelulupia oli myönnetty 4 595.

– Uusien kansainvälisten opiskelijoiden määrä on kasvanut selvästi verrattuna jopa koronaa edeltävään aikaan. Tänä vuonna myönnettyjen lupien määrä on jo ylittänyt aiemman ennätysvuoden 2016 määrän, silloin opiskelijoille myönnettiin koko vuonna 6 348 ensimmäistä oleskelulupaa, kertoo apulaispäällikkö Elina Immonen.

Noin 95 prosenttia opiskelijoille tehtävistä päätöksistä on myönteisiä.

"Kansainväliset opiskelijat ovat yksi vastaus Suomen osaajapulaan"

Eniten Suomeen saapuu opiskelijoita Venäjältä, Kiinasta, Bangladeshista, Intiasta ja Vietnamista.

Opiskelijoiden muutto Suomeen helpottui, kun lainsäädäntö uudistui huhtikuussa. Ulkomailta saapuvat opiskelijat voivat nyt saada oleskeluluvan koko opintojensa ajaksi, kun aiemmin oleskelulupa oli mahdollista saada vain kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Uusi laki parantaa myös mahdollisuuksia hakea töitä opintojen jälkeen. Lisäksi aiempia vuosia enemmän kokonaiset perheet hakevat Suomeen opiskelijan mukana.

– Kansainväliset opiskelijat ovat yksi vastaus Suomen osaajapulaan, Immonen kertoo.

Opiskelijan oleskeluluvan saamisen edellytyksenä on Suomesta saadun opiskelupaikan lisäksi se, että opiskelijalla on riittävä rahoitus elämiseen Suomessa sekä vakuutus sairastumisen varalle.