Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään vietetään isänpäivää – Suomessa on noin 1,3 miljoonaa isää

Suomessa vietetään tänään isänpäivää. Marraskuun toisena sunnuntaina vietettävä isänpäivä on Suomessa vakiintunut liputuspäivä.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on noin 1,3 miljoonaa isää. Suomalaismiehistä hieman yli puolella on lapsia.

Luvussa ovat mukana kaikki 15–86-vuotiaat biologiset isät ja adoptioisät. Yhdellä isällä oli Suomessa viime vuonna keskimäärin hieman yli kaksi lasta.

Suomalaisten miesten keskimääräinen lapsilukuihanne on Tilastokeskuksen mukaan 2,06 lasta. Tieto perustuu Väestöliiton perhebarometriin vuodelta 2018 ja koskee 20–59-vuotiaita miehiä. Keskimääräinen lapsilukuihanne kaikilla samanikäisillä suomalaisilla on 2,17.

Miesten keskimääräinen ikä esikoisen syntyessä on Suomessa 31,9 vuotta. Viime vuonna biologiseksi isäksi tuli ensimmäistä kertaa runsaat 20 000 miestä. Adoption kautta tuli isäksi ensimmäistä kertaa 64 miestä.

Tilastokeskuksen mukaan isoisiä oli Suomessa vuonna 2019 noin 560 000. Puolella 61-vuotiaista miehistä on lapsenlapsia.

Valtaosa etävanhemmista on miehiä

Vuonna 2020 Suomessa oli noin 140 000 etävanhempaa. Heistä neljä viidesosaa oli Tilastokeskuksen mukaan miehiä. Etävanhempi on lapsen virallinen huoltaja, jonka luona lapsi ei asu pääsääntöisesti.

Noin neljännes eroperheiden lapsista asui etävanhemman luona puolet kuukaudesta vuonna 2020. Lähes kolmannes lapsista ei kuitenkaan vietä keskimäärin yhtäkään yötä kuukaudessa etävanhemman luona.

Tilastokeskuksen mukaan noin kolme viidestä etä-isästä asui vuonna 2019 alle kymmenen kilometrin päässä lapsistaan. Yksin asuvista etä-isistä noin joka kymmenes asui yli sadan kilometrin päässä lapsistaan.