Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Kanadalaisyhtiö värvää 50 runsaasti juovaa suomalaista tutkimukseen, jossa testataan, auttavatko psykedeelit vähentämään alkoholin käyttöä

Kanadalainen bioteknologiayhtiö Clairvoyant alkaa tutkia psilosybiinin vaikutuksia ihmisiin Suomessa. Asiasta kertoo Yle. Yhtiö halua selvittää, auttaako terapia yhdistettynä psilosybiinilääkitykseen ongelmakäyttäjiä vähentämään juomista.

Psilosybiini on psykedeeliyhdiste, jota esiintyy useissa sienilajeissa. Psykedeelit vaikuttavat ihmisen tajunnantilaan muuttamalla esimerkiksi ajattelua, havainnointia ja tunnekokemusta. Psilosybiini on luokiteltu huumausaineeksi. Sen hallussapito ja käyttö on laitonta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus hyväksyi Ylen mukaan Clairvoyantin tutkimushankkeen syyskuussa. Myös tutkimuseettinen toimikunta on hyväksynyt tutkimuksen.

Kanadalaisyhtiö rekrytoi tutkimukseen 160 ihmistä, joista 50 on suomalaisia. Tutkimusta tehdään myös Bulgariassa ja Kanadassa, Yle kertoo.

Tutkimuspotilaiksi valitaan Ylen mukaan vähintään kuutena päivänä kuukaudessa yli 4–5 annosta kerralla juovia naisia ja miehiä. Tutkimuksissa potilas saa psilosybiiniä kaksi kertaa, neljän viikon välein. Hoitoon kuuluu myös psykoterapiaa. Osa koehenkilöistä saa lumelääkettä. Näin psilosybiinihoidon tehoa voidaan verrata kontrolliryhmään.

Clairvoyantin toimitusjohtaja Damian Kettlewell kertoo Ylelle, että Suomi on hyvä tutkimusmaa, koska alkoholiongelmaisten hoitoverkosto on täällä niin kehittynyt. Lisäksi Suomessa on hyvät mahdollisuudet tehdä laadukasta kliinistä tutkimusta.

Yhtiö alkaa rekrytoida suomalaisia tutkimukseen tammikuussa 2023. Ensimmäisten kokeiden on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Suomalaisen Psykedeelitutkimusyhdistyksen puheenjohtaja, tutkija ja psykologian tohtori Samuli Kangaslampi kertoo Ylelle, että psilosybiini voi saada aikaan väliaikaisen tilan, jossa ihminen on altis radikaaleille muutoksille.

– Erityisesti riippuvuuksissa on kyse tiettyyn toimintaan jumiutumisesta. Psilosybiini voi muuttaa pinttyneitä ajatusmalleja ja toimintatapoja, Kangaslampi kertoo.

Muovautuva mielentila hyödynnetään jatkamalla hoitoa terapialla, Yle kertoo.