Ähtärissä toimiva päihdeklinikka Kantamo Fenix on ollut aluehallintoviraston (avi) kanssa tekemisissä lukuisia kertoja toimintansa aikana. Asiasta kertoo Ylen MOT-toimituksen selvitys.
Selvityksen mukaan klinikan asiakkaiden itsemääräämisoikeutta on rajoitettu erikoisin säännöin ja lainvastaisesti. Lisäksi klinikan toimitusjohtajana kerrotaan toimivan asianajaja, joka on tuomittu erittäin vaarallisen huumausaineen välittämisestä kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen vuonna 2016.
Mies kertoo MOT:lle alkaneensa johtamaan klinikkaa, kun sen edellinen johtaja sairastui. Avi katsoi, ettei mies voi toimia hoitotyössä kesken rikosprosessin ja ilman vaatimuksiinsa soveltuvaa korkeakoulututkintoa.
Miehen mukaan hänen työskentelynsä oli työnantajalleen kuitenkin hyväksyttävä asia.
Fenix hoitaa asiakkaitaan yhdysvaltalaisella, askeleittain etenevällä Minnesota-mallilla. Yksi mallin periaatteista on, että kaikilla työntekijöillä on oltava oma tai läheisen kokemus päihderiippuvuudesta.
Malliin kuuluu myös sääntöjä, joita viranomaiset pitävät lainvastaisina. Vuonna 2017 Fenix-klinikan asiakkaiden oli noudatettava sääntöjä hoidon päättymisen uhalla.
Artikkelin mukaan säännöt rajoittivat yhteydenpitoa ulkomaailmaan. Asiakkaiden puhelimet otettiin pois ja puheluaikaa rajoitettiin huomattavasti. Myös liikkumista rajoitettiin niin, ettei hoidettava käytännössä saanut liikkua yksin.
Yksi sääntö pakotti hoidettavat ja vierailijat halaamaan toisiaan aina tavatessaan. Toimitusjohtajan mukaan kyse oli enemmän säännöstä, josta oli mahdollista kieltäytyä.
Klinikka ei suostunut avin vaatimukseen sääntöjen muuttamisesta, vedoten kaikkien Minnesota-mallin klinikoiden toimivan vastaavanlaisilla säännöillä. Fenix perusteli rajoituksiaan myös turvallisuussyillä.
Myös klinikan lääkehoidosta löytyi parantamisen varaa. Avin mukaan henkilökunnalta puuttui jatkuvasti lääkelupia ja lääkkeitä säilytettiin sikin sokin. Klinikan lääkekaapissa oli lääkärin määräämiä yhteisiä lääkkeitä, kuten toimitusjohtajan rikostuomioon johtavia, huumaavia diatsepaameja.
Vuonna 2020 yksiköstä löytyi runsaasti poistoon meneviä lääkkeitä, joita ei oltu eroteltu selvästi asiakkaiden keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä ja viety säännöllisesti hävitettäväksi.
Yhteisön hoitomenetelmäksi on määritelty lääkkeetön yhteisöhoito, mutta lääkkeitä käytettiin vähentämään vieroitusoireita. Klinikalla ei kuitenkaan ollut asianmukaista lupaa saati jatkuvaa hoivaa.
Toimitusjohtajan mukaan lääkeongelmat on täysin korjattu.
MOT tilasi selvitystään varten raportit päihdehuollon tekemistä tarkastuksista yksityisille kuntoutusklinikoille, jotka vuodesta 2017 lähtien ovat johtaneet seuraamuksiin.
Raporttien mukaan Suomessa toimivissa laitoksissa hoitovastuussa saattoi toimia kouluttamattomia henkilöitä, henkilökuntaa ei ollut riittävästi eikä päihdehoito ollut lääkärin kontolla.