Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KORJAUS: Potilas kuoli vatsalaukun tähystyksessä – käräjäoikeus katsoi lääkärin hoitaneen verenvuotoa perustellusti haavaumana ja hylkäsi tämän syytteet

Pohjois-Savon käräjäoikeus on hylännyt Kuopion yliopistollisessa sairaalassa työskennelleen lääkärin syytteet tapauksessa, jossa vatsalaukun tähystyksessä ollut potilas kuoli.

Syyttäjän mukaan lääkäri laiminlöi tehtäviään muun muassa siten, että hän antoi tähystyksen tehtäväksi lääkäriopiskelijalle. Lisäksi syyttäjä katsoi, että lääkärin olisi pitänyt konsultoida asiassa erikoislääkäriä eikä ryhtyä sulkemaan mahalaukun puhkeamaa. Syyttäjän mukaan sulkuyritys olisi myös pitänyt lopettaa viimeistään, kun potilaan tila heikkeni.

Oikeus totesi, ettei lääkärin olisi pitänyt antaa toimenpidettä opiskelijan suoritettavaksi. Tältä osin lääkärin katsottiin rikkoneen virkavelvollisuutensa huolimattomuuttaan. Oikeuden mukaan asiassa jäi kuitenkin epäselväksi, aiheutuiko mahalaukun puhkeama tähystyksessä vai muutoin. Lääkäriopiskelijan ei siis näytetty aiheuttaneen potilaalle vahinkoa.

– Tämä huomioon ottaen (syytetyn) menettelyä voidaan tältä osin kokonaisuutena arvostellen pitää vähäisenä eikä hän ole tältä osin syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, oikeus toteaa.

Lääkäri luuli puhkeamaa haavaumaksi

Oikeudessa todisteena olleen Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran päätöksen mukaan lääkärin olisi kuulunut konsultoida vatsaelinkirurgia eikä ryhtyä sulkemaan mahalaukun puhkeamaa hakasin. Lääkäri sanoi luulleensa mahalaukussa ollutta verenvuotoa haavaumaksi ja hoitaneensa sitä sen mukaisesti.

Oikeus katsoi, ettei asiassa ole tullut esille, että lääkärin olisi pitänyt pitää tapahtunutta haavauman sijaan puhkeamana. Haavauman hoidossa hakasin sulkeminen taas on käytännönmukainen hoito, eikä se oikeuden mukaan myöskään edellytä leikkausta tai erikoislääkärin kutsumista paikalle.

Oikeuden mukaan tilanne oli yllättävä

Oikeuden mukaan lääkäri toimi huolimattomasti siinä, kun hän jatkoi sulkemista, vaikka potilaan terveydentila heikkeni. Toisaalta oikeus totesi, että tilanne oli yllättävä.

– Vuodon tukkiminen on puhkeaman vuoksi ollut hankalampaa kuin yleensä ja (syytetty) on edellä todetuin tavoin perustellusti hoitanut sitä haavaumana. Asiassa ei ole varmuutta siitä, miten (potilaan) terveydentila olisi edennyt, jos tähystys olisi lopetettu heti, kun hänen terveydentilansa oli alkanut heikkenemään.

Oikeus tuli siihen lopputulokseen, ettei voida poissulkea sitä, että potilas olisi kuollut siinäkin tapauksessa, jos lääkäri ei olisi menetellyt huolimattomasti.

– Käräjäoikeus katsoo näillä perusteilla jääneen näyttämättä, että (syytetyn) toiminnan ja (potilaan) kuoleman välillä on syy-yhteys.

Oikeus hylkäsi syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, kuolemantuottamuksesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Viimeisestä rangaistusta lääkärille vaativat kuolleen potilaan omaiset.

---

Korjattu torstaina 17.11. lähetettyä juttua perjantaina 18.11.: Jutussa puhuttiin aiemmin virheellisesti vatsalaukun tähystysleikkauksesta. Toimenpide oli vatsalaukun tähystys.

---

Korjattu jutun lähetyspäivän iltana:

Syyttäjä katsoi, että lääkärin olisi pitänyt konsultoida erikoislääkäriä. Jutussa luki aiemmin virheellisesti, ettei lääkärin olisi pitänyt konsultoida.