Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liki puolet Ukrainan sähköverkosta vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa, sanoo maan pääministeri

Liki puolet Ukrainan energiaverkosta on vaurioitunut Venäjän ohjusiskuissa, kertoo Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi jo eilen, että kymmenen miljoonaa ukrainalaista on ilman sähköä.

– Teemme kaikkemme normalisoidaksemme toimitukset, Zelenskyi kertoi jokailtaisessa puheessaan.

Venäjä on Smyhalin mukaan ampunut satakunta ohjusta Ukrainan kaupunkeihin pelkästään marraskuun 15. päivän aikana. Smyhalin mukaan Ukraina tarvitsee sähköverkon kunnostamiseen eurooppalaisten liittolaistensa apua.

Sähköverkossa hätäkatkoja verkon tasaamiseksi

Venäjä on tehnyt toistuvasti iskuja ohjuksilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla Ukrainan energiainfrastruktuuriin.

Sähköverkon kärsimät vahingot ovat olleet niin merkittäviä, että viranomaiset ovat tehneet Ukrainassa sähkökatkoja verkon tasaamiseksi. Presidentin mukaan maassa on suunniteltujen katkojen lisäksi jouduttu jälleen turvautumaan myös hätäkatkoihin.

Zelenskyin mukaan tilanne on pahin Kiovan, Odessan, Sumyn ja Vinnytsjan alueilla.

Venäjä jatkoi torstaina Ukrainan infrastruktuurin tuhoamista ampumalla eri puolille maata liki parikymmentä risteilyohjusta. Tuhoa yritettiin vielä täydentää ainakin neljällä miehittämättömällä lennokilla. Iskut vahingoittivat voimalaitoksia, siviiliasumuksia ja vedenjakelua.

Useissa ukrainalaiskaupungeissa uutistoimisto AFP:n toimittajat kertoivat viimeisimpien iskujen tapahtuneen samoihin aikoihin talven ensimmäisten lumien laskeutumisen kanssa.

Viime perjantain jälkeen Venäjä on ampunut Ukrainaan arviolta 150 ohjusta ja iskenyt noin 30 kamikaze-lennokilla.

Torstain puheessaan ukrainalaispresidentti myös kiitti Suomea ja Ruotsia tuoreista puolustusapupaketeista. Kaikkiaan Suomi on lahjoittanut Ukrainalle puolustustarvikeapua noin 160 miljoonalla eurolla.

Venäjä ilmoitti "linnoittavansa" miehittämäänsä Krimin niemimaata

Venäjä ilmoitti tänään, että se vahvistaa puolustusasemiaan Krimin niemimaalla. Venäjän nimittämä Krimin kuvernööri Sergei Aksjonov sanoi sosiaalisessa mediassa, että Krimin alueella tehdään linnoitustöitä, joiden tavoitteena on "taata kaikkien krimiläisten turvallisuus".

Ukrainan armeija on edennyt lähemmäs Krimiä vallattuaan takaisin alueita naapurimaakunnassa Hersonissa.

Venäjä miehitti Ukrainaan kuuluvan Krimin vuonna 2014 ja julisti liittäneensä sen alueeseensa. Venäjä järjesti niemimaan liittämisestä Venäjään Krimillä kansanäänestyksen, jota kansainvälinen yhteisö ei ole pitänyt laillisena.

Krimin Sevastopolissa sijaitsee Venäjän suuri laivastotukikohta, joka oli ennen Krimin miehitystä Venäjän käytössä Ukrainan kanssa tehdyllä vuokrasopimuksella.

Venäjä syytti Ukrainaa sotavankien summittaisesta teloittamisesta

Venäjä syytti tänään Ukrainaa useiden venäläisten sotavankien teloittamisesta, joka Venäjän mukaan vertautuu sotarikoksiin. Syytteet perustuvat sosiaalisessa mediassa kiertäviin videoihin, joista saa sen käsityksen, että ukrainalaiset tappavat antautuvia vankeja.

Yhdessä videoista näkyy sotilaita, jotka vaikuttavat antautuvan toisille, keltaista käsivarsinauhaa kantaville sotilaille. Tämän jälkeen antautuvat sotilaat nähdään makaamassa maassa asuintalon roskaisella takapihalla. Video katkeaa laukausten ääniin. Toisessa, ylhäältä kuvatussa videossa näkyy kymmenkunta ruumista, joiden ympärillä on veritahroja.

Videoiden aitoutta ei ole kyetty varmistamaan, eikä Venäjän puolustusministeriö kertonut, missä ne on kuvattu. Venäjän ihmisoikeusneuvoston mukaan väitetyt teloitukset tapahtuivat Makiivkan kylässä Luhanskissa Itä-Ukrainassa.

YK julkaisi aikaisemmin tällä viikolla raportin, jossa sanottiin sekä venäläisten että ukrainalaisten syyllistyneet sotavankien kidutuksiin ja huonoon kohteluun.

Ukrainan viranomaiset eivät heti kommentoineet videoita.

Ukraina avaa uudelleen raideyhteyden Hersoniin Kiovasta

Junayhteys Ukrainan pääkaupungin Kiovan ja Ukrainan takaisin valtaaman Hersonin kaupungin välillä avataan tänään, viikko sen jälkeen kun Venäjä vetäytyi kaupungista.

Asiasta kertoi Hersonin alueviranomainen Serhi Khlan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Khlan sanoi ensimmäisen junan Kiovasta lähtevän Hersoniin tänään iltakymmeneltä paikallista aikaa ja saapuvan Hersoniin huomenaamulla.

---

Korjattu aikaisempaa uutista klo 17.53: Venäjä on ampunut Ukrainaan Smyhalin mukaan satakunta ohjusta pelkästään marraskuun 15. päivän aikana, ei marraskuun puolivälin jälkeen, kuten jutussa aikaisemmin kerrottiin.

STT-työryhmä: Arttu Mäkelä, Hannu Aaltonen, Markku Uhari, Pertti Mattila, Ayla Albayrak, Minja Viitanen, lähteenä myös AFP.