Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP:n ennuste: Suomen talous vajoaa taantumaan ensi vuonna, inflaatio saavuttaa huippunsa talven aikana

Suomen talous painuu ensi vuonna maltilliseen taantumaan, arvioi OP-ryhmä suhdanne-ennusteessaan. OP ennakoi Suomen talouden supistuvan 0,5 prosenttia ensi vuonna ja kasvavan 0,5 prosenttia vuonna 2024.

Pankkiryhmä on ruuvannut ennustettaan alaspäin aiemmasta. Vielä elokuussa OP odotti, että bruttokansantuote pysyisi samalla tasolla ensi vuonna ja kasvaisi 0,7 prosenttia vuonna 2024.

OP:n mukaan talouden näkymien heikentyminen johtuu ennen kaikkea jyrkästi nousseista koroista, kiihtyneestä inflaatiosta ja hitaammasta vientimarkkinoiden kasvusta.

– Toistaiseksi talous on kehittynyt vähintäänkin linjassa odotusten kanssa. Nyt on kuitenkin jo nähtävissä, että korkojen nousu ja inflaatio alkavat vähitellen heikentää kulutusta. Ensi vuonna myös vientikysyntä hiipuu, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Sekä työllisyyden että työttömyyden kehitys on OP:n mukaan heikentynyt vuoden aikana. Pankkiryhmä uskoo työttömyyden nousevan maltillisesti seuraavina vuosina, kun talouskasvu hidastuu.

Inflaatio lähtee hidastumaan verkkaisesti

OP odottaa inflaation saavuttavan huippunsa talven aikana. OP:n mukaan kuluttajahintojen nousu on kuitenkin laaja-alaistunut ja inflaatio lähtee hidastumaan verkkaisesti.

Ensi vuonna hintojen nousu on yhä keskimäärin voimakasta ja pysyy yli kahden prosentin myös vuonna 2024, OP ennakoi.

Tilastokeskuksen viimeisimpien tietojen mukaan kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 8,3 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

OP uskoo Euroopan keskuspankin (EKP) jatkavan ohjauskorkojen nostoja talven ajan, mutta suurimmat koronnostot ovat OP:n mukaan jo takana.

OP kuitenkin ennakoi, että ensi vuonna EKP alkaa tiukentaa rahapolitiikkaansa myös arvopaperiomistuksia vähentämällä eli niin sanotulla määrällisellä kiristämisellä.

– Poikkeuksellisen nopeasti kiristynyt rahapolitiikka hidastaa talouskasvua selvästi ensi vuonna. Kireää rahapolitiikkaa kuitenkin tarvitaan, ettei inflaatio muodostu pitkäaikaiseksi ilmiöksi euroalueella, sanoo OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.