Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Gazprom uhkaa leikata kaasutoimituksia Eurooppaan, yhtiö syyttää Ukrainaa Moldovaan menevän putkikaasun ottamisesta

Venäläinen kaasujätti Gazprom uhkaa vähentää entisestään putkikaasutoimituksiaan Eurooppaan. Gazpromin mukaan Ukraina ottaa itselleen osan kaasusta, joka kulkee Ukrainan kautta kulkevassa putkessa Moldovaan ja muihin Euroopan maihin.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Gazprom aikoo rajoittaa kaasumääriä ensi maanantaista alkaen. Yhtiön mukaan Ukraina on ohjannut itselleen yli 52 miljoonaa kuutiometriä kaasua, jonka piti olla menossa Moldovaan ja muualle. Gazprom sanoi aikovansa tehdä toimitusmääriinsä vastaavan leikkaukseen.

Gazprom on jo ennestään leikannut putkessa kulkevan kaasun määrää tuntuvasti.

Uutinen Gazpromin varoituksesta sysäsi kaasun hinnan parin prosentin nousuun. Monissa Euroopan maissa epäillään, että Gazpromin varoitus on alkusoittoa putkikaasutoimitusten lopettamiselle kokonaan. Jos venäläiset kaasutoimitukset Eurooppaan päättyvät täysin, aiheuttaa se ongelmia vastaanottajapäässä, vaikka kaasuvarastoja on saatu täytettyä normaalia enemmän.

Tällä hetkellä Gazprom lähettää Ukrainan ja Moldovan kautta kulkevassa putkessa Eurooppaan noin 43 miljoonaa kuutiometriä kaasua päivässä. Kyseessä on viimeinen toimiva putkiyhteys Venäjältä läntisen Euroopan maihin.

Venäläisyhtiö on lokakuun jälkeen vähentänyt Moldovaan menevän kaasun määrää 5,7 miljoonaa kuutioon päivässä ja ilmoittanut pitävänsä määrät samalla tasolla myös ensi kuussa.

Moldovan presidentti Maia Sandu on varoittanut, että maa on vaarassa jäädä tulevana talvena ilman kaasua ja sähköä.