Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin keskilämpötila noussut lähes kaksi astetta 1800-luvun lopulta

Ruotsin keskilämpötila on noussut 1,9 astetta 1800-luvun loppupuoliskolta, kertoo Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos (SMHI) tuoreessa raportissaan. Raportissa vertailtiin vuosien 1991–2020 keskilämpötiloja vuosien 1861–1890 keskilämpötiloihin.

Ruotsin keskilämpötila on noussut SMHI:n mukaan noin kaksinkertaisesti verrattuna maailman keskilämpötilan nousuun.

Raportissa kerrottiin myös Ruotsin keskimääräisen sademäärän nousseen sadan viime vuoden aikana. Lumipeitteen vuosittainen kesto on taas vähentynyt keskimäärin 16 päivällä 60 viime vuoden aikana.

– Analyysin tulokset osoittavat selkeästi Ruotsin ilmaston muuttuneen, sanoi tutkimusprojektia johtanut Semjon Schimanke.

Raportin päätuloksissa tarkasteltiin vuosittaisia keskiarvolukuja. SMHI:n mukaan alueellisten ja vuodenaikaan sidottujen lukujen tarkastelu luo monitahoisemman kuvan.

– Esimerkiksi sademäärien kasvu liittyy pääosin syksyn ja talven sademäärien kasvuun, mutta keväällä ja kesällä vastaavaa kasvua ei ole havaittavissa, kertoo Schimanke.

SMHI:n mukaan Ruotsissa ei ole aiemmin tehty yhtä kattavaa analyysiä, jossa ilmastonmuutoksen eri indikaattoreita olisi tarkasteltu.

Suomen keskilämpötilan nousu on ollut vastaavanlaista.

Vuonna 2014 julkaistun Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan Suomen keskilämpötila oli tuolloin noussut jo yli kaksi astetta 166 vuoden aikana. Julkaisuvuotta edeltäneinä 40 vuotena Suomen keskilämpötilan nousu oli kiihtynyt yli 0,2 asteeseen vuosikymmenessä.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.