Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Indonesian järistyksestä selvinneet kaipaavat lisää apua – sadekauden huipentuessa luvassa voi olla toinenkin katastrofi

Indonesiassa toivo löytää enää eloon jääneitä maanantaisen maanjäristyksen jäljiltä alkaa hiipua, kun pelastajat tutkivat paikkoja tuhoutuneissa kylissä. Järistyksen tiedetään tappaneen ainakin 271 ihmistä, ja kuolonuhreista jopa kolmasosa on lapsia, kertoivat viranomaiset keskiviikkona.

Lisäksi ainakin 40 ihmistä on kateissa. Kuolleista useita ei ole pystytty tunnistamaan.

Indonesian katastrofiviranomaisen mukaan yli 61 000 ihmistä on joutunut siirtymään järistyksen tieltä ja noin 2 000 ihmisen arvioidaan loukkaantuneen.

Järistyksestä selvinneet ovat pyytäneet apua, kuten vettä ja ruokaa. Edessä saattaa olla toinenkin katastrofi: viranomaiset ovat ilmoittaneet, että maanjäristyksen aiheuttamien maanvyörymien jäljet on siivottava ennen kuin lähiviikoille ennustetut rankkasateet alkavat. Muuten maanvyörymien tukkimissa joissa voi tapahtua äkkitulvia, kuten kävi helmikuussa Sumatralla.

Järistyksen keskus sijaitsi Länsi-Jaavalla lähellä Cianjurin kaupunkia, satakunta kilometriä etelään Indonesian pääkaupungista Jakartasta. Alueen asukkaat ovat yrittäneet pelastaa korvaamattomia muistojaan, kuten perhevalokuvia, uskonnollisia kirjoja ja vihkimistodistuksia.

– Vaikka joitakin tarvikkeita on jo tullut, se ei vielä riitä. Meillä on riisiä, pikanuudeleita ja kivennäisvettä, mutta se ei riitä, 23-vuotias Gasolin kylässä asuva Mustafa kertoo AFP:lle.

Mustafa on iäkkään naapurinsa pyynnöstä juuri käynyt hakemassa tämän tuhoutuneesta kodista vaatteita, ja hän palaa rakennukseen etsimään riisiä, kaasuhellaa, kanistereita ja paistinpannuja.

– Emme ole vaihtaneet vaatteita moneen päivään, joten etsin raunioiden seasta vaatetta, hän kertoo.

Noin 150 jälkijäristystä

Hallitus on lähettänyt tuhoalueelle telttoja ja muita tarvikkeita kotinsa menettäneille. 30-vuotias Yunisa Yuliani toivoo pääkaupungilta kuitenkin lisää apua.

– Lapsellani on kuumetta, eikä hän pysty syömään. Täällä on paljon lapsia ja iäkkäitä ihmisiä. Lapset tarvitsevat maitoa, vaippoja, ruokaa ja lääkkeitä, hän sanoo AFP:lle.

Indonesia on altis maanvyörymille ja äkkitulville sadekaudella, joka on juuri alkanut ja jonka huippu on Länsi-Jaavalla joulukuussa. Cianjuriin on ennustettu tuleville viikoille kovia ukkosmyrskyjä, ja maan ilmatieteen laitos on varoittanut uuden katastrofin mahdollisuudesta vain päiviä sen jälkeen kun koteja tuhoutui ja läheisiä jäi raunioihin.

Laitoksen mukaan jälkijäristyksiä on ollut noin 150, ja niiden voimakkuus on vaihdellut 1,2:sta 4,2:een.

Maanantain järistys oli Indonesian tuhoisin sitten vuoden 2018, jolloin maanjäristys ja sitä seurannut tsunami surmasivat yli 4 000 ihmistä Sulawesin saarella.