Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP:n kysely: Lähes kaikki suuryritykset uskovat Venäjän markkinoiden pysyvän suljettuna tulevaisuudessa – "Venäjä näyttäytyy tällä hetkellä hyvin riskialttiina"

Yli 90 prosenttia pankkikonserni OP:n kyselyyn vastanneista suuryrityksistä arvioi Venäjän markkinoiden pysyvän suljettuna myös jatkossa.

Yritykset pitävät paluuta Venäjälle epätodennäköisenä, minkä lisäksi 70 prosenttia vastanneista kertoo Venäjän hyökkäyssodan vaikuttavan pitkällä aikavälillä kielteisesti yritysten toimitusketjuihin.

Muun muassa EU, Yhdysvallat ja Britannia ovat asettaneet Venäjälle lukuisia talouspakotteita siitä lähtien, kun maa aloitti hyökkäyksen Ukrainaan viime helmikuussa.

– Venäjä näyttäytyy tällä hetkellä hyvin riskialttiina investointiympäristönä ja kumppanina, eikä muutosta parempaan odoteta lähitulevaisuudessa, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi kertoo tiedotteessa.

Yritykset, joilla on tai on ollut tuotantoa Venäjällä, arvioivat kuitenkin voivansa löytää korvaavaa paikkaa tuotannolleen Suomesta tai muualta Euroopasta.

Yritykset näkevät Naton tuovan mahdollisuuksia

Vastaavasti yli kolme neljäsosaa OP:n kyselyyn vastanneista näkee Suomen tiivistyneen Nato-suhteen mahdollisuutena heidän yritykselleen. 86 prosenttia suuryrityksistä puolestaan kokee, että Suomen uusi Nato-suhde lisää Suomen houkuttelevuutta sijoituskohteena.

Keitaanniemi arvioi tulosten perusteella, että Nato-jäsenyyden arvioidaan pienentävän Suomen maariskiä. Suomi on toistaiseksi Naton tarkkailijajäsen, koska kaikki jäsenmaat eivät ole vielä ratifioineet Suomen jäsenyyttä.

OP toteuttaa suuryrityskyselynsä vuosittain, ja tänä syksynä siihen vastasi 199 ihmistä 139 suuryrityksestä, jotka ovat suomalaisia tai joilla on toimintaa Suomessa. Kyselyyn vastanneet ovat OP:n mukaan muun muassa yritysten toimitus-, rahoitus- tai liiketoimintajohtajia.