Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan mukaan energiapula on johtanut onnettomuuksien lisääntymiseen – Yhdysvaltojen ulkoministeri pitää hyökkäyksiä infrastruktuuria vastaan barbaarisina

Ukrainassa paloturvallisuussääntöjen rikkomisesta johtuvat onnettomuudet ovat energiapulan seurauksena lisääntyneet, kertoo maan hätäpalvelu.

Venäjän iskut ovat häirinneet miljoonien ihmisten sähkön ja veden saantia, ja monet ovat turvautuneet vaihtoehtoisiin lämmitysratkaisuihin.

Viranomaisten mukaan Ukrainassa on ollut vuorokauden sisällä 130 tulipaloa, joissa on kuollut yhdeksän ihmistä. Lisäksi kahdeksan on loukkaantunut.

Tulipalojen ja räjähdysten määrä kerrostaloissa ja omakotitaloissa on hätäpalvelun mukaan kasvanut.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kutsui aiemmin Venäjän hyökkäyksiä Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan "barbaarisiksi".

– Viime viikkojen aikana Venäjä on tuhonnut yli kolmanneksen Ukrainan energiajärjestelmistä, jättäen miljoonat ihmiset kylmään. Nämä ovat presidentti Vladimir Putinin uusia kohteita, joita vastaan hän iskee lujaa. Ukrainan kansan kohtaama raakuus on barbaarista, Blinken sanoi sotilasliitto Naton ulkoministerien kokouksessa Bukarestissa.

Blinken vakuutti kuitenkin, ettei Putinin strategia toimi nyt eikä se toimi tulevaisuudessakaan.

EU haluaisi perustaa erityistuomioistuimen

EU haluaisi perustaa erityistuomioistuimen tutkimaan Venäjän mahdollisia sotarikoksia Ukrainassa, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskiviikkona. Tuomioistuin toimisi YK:n tukemana.

– Ehdotamme YK:n tukeman erityistuomioistuimen perustamista tutkimaan ja panemaan syytteeseen Venäjän aggressiosta johtuvia rikoksia. Olemme valmiita yhteistyöhön kansainvälisen yhteisön kanssa, jotta saamme mahdollisimman laajan kansainvälisen tuen erityistuomioistuimelle, von der Leyen sanoi videolausunnossaan.

Von der Leyen kertoi komission ehdottavan myös suunnitelmaa venäläisten varojen takavarikoimiseksi. Takavarikoidut rahat voitaisiin sijoittaa, ja tuotot ohjattaisiin Ukrainalle.

Von der Leyenin mukaan EU on jäädyttänyt liki 320 miljardia euroa Venäjän keskuspankin ja venäläisten oligarkkien varoja.

Ukrainan mukaan hanke erityistuomioistuimen perustamisesta on erinomainen.

– Juuri tätä olemme ehdottaneet jo pitkän aikaa. Venäjä tulee maksamaan rikoksistaan ja tuhoista, sitä he eivät pysty välttämään, kirjoitti presidentti Volodymyr Zelenskyin kansliapäällikkö Andri Jermak sosiaalisessa mediassa.

Venäjä sanoo vallanneensa kaksi kylää Bahmutin lähellä

Venäjän armeija sanoo saaneensa haltuunsa kaksi kylää Ukrainan Donetskissa Bahmutin kaupungin lähellä.

Armeija sanoi päivittäisessä tiedotteessaan saaneensa haltuunsa Pershe Travnyan eli ukrainaksi Ozarianivkan sekä Bilogorivkan asutuskeskukset. Myöhemmin armeija sanoi vallanneensa myös läheisen Andriivkan kylän sekä lähellä Avdiivkan kaupunkia sijaitsevan Vodianen kylän.

Venäjä on yrittänyt saada Bahmutin kaupunkia haltuunsa kesästä saakka.

Jouduttuaan perääntymään Hersonissa ja Harkovassa Venäjä on keskittänyt voimiaan Bahmutiin. Ukrainan presidentinhallinto sanoi tänään, että kaasu, sähkö ja tietoliikenneyhteydet ovat katkenneet kaupungissa tulituksen seurauksena.

Polttoainevarikko tulessa lähellä Ukrainan rajaa

Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa Brjanskin alueella on polttoainevarikko tulessa, kertoivat paikallisviranomaiset keskiviikkona. Kuvernööri Aleksander Bogomazin mukaan pelastusviranomaiset ovat paikan päällä.

Kuvernööri ei kertonut, miksi varikolla oli syttynyt tulipalo.

Bogomazin mukaan tulessa on noin 1 800 neliömetrin alue ja sammutustöihin on komennettu yli 80 ihmistä. Henkilövahinkoja ei ollut tiedossa.

Valtiollinen uutistoimisto Tass kertoi kuitenkin pelastusviranomaisten lähteisiin viitaten, että tulessa olisi paljon suurempi, noin 4 000 neliömetrin suuruinen alue.

Viime kuussa Venäjä kertoi polttoainevarikon tulipalosta Belgorodissa, joka sekin sijaitsee aivan Ukrainan rajan läheisyydessä. Tuolloin Venäjän puolustusministeriö oli aikaisemmin syyttänyt Ukrainaa tykistö- ja ohjusiskuista Venäjän puolelle rajaa.